неделя, 2 септември 2012 г.

Загадката на тринадесетте кули на Чанкильо


Чанкильо - перуанският Стоунхендж - има 13 кули, построени почти в права линия. Никой не знае защо и на кого са нужни. Италиански физик счита, че отговор може да даде ПО за моделиране на слънчеви фабрики.
До оазиса в крайбрежната перуанска пустиня се намира едно от най-странните съоръжения в Америка - нещо като крепост, построено на върха на хълма. На юг тази крепост се охранява от линия от 13 кули.

 

Укреплението изглежда доста нелепо от военна гледна точка, защото то практически е невъзможно да се защити - има множество входове и изходи, а вътре няма източници на вода. Освен това кулите са разположени на няколкостотин метра от върха на хълма и са построени почти в права линия.

Затова през 2007 година археолозите предположили нова интерпретация. Възможно е това да е било място за поклонение и своеобразна слънчева обсерватория като Стоунхендж. Основно доказателство станало това, че кулите са изравнени с точките на изгрева на Слънцето в дните на лятното и зимното слънцестоене, които са играли важна роля в мирогледа на много древни народи.

Амелия Спаравиня от Туринския политехнически университет (Италия) стигнала до същия извод, като използвала компютърна програма, която е предназначена за разчет на положението на Слънцето в небето и количеството на слънчева светлина, падаща на фотогалванически панели. 

Действително положението на първата кула съответства на изгрева на Слънцето на 21 юни, а последната - на 21 декември.

Изяснило се също, че сенките на кулите не са случайни. Тъй като те се намират в тропиците, половин година сенките сочат на север, а през другата половин година - на юг. Когато слънцето се намира в зенита си, сенките изчезват напълно.

Възможно е кулите да са служили на земеделците за информация - например за времето на садене на сезонните култури.

Но защо кулите са точно 13 ?! 


 


източник :  http://x-files.org.ua 


Няма коментари:

Публикуване на коментар