сряда, 4 март 2020 г.

Япония гледа на законодателството за коронавирус при спешни случаи, когато инфекциите се увеличават

ТОКИО
Правителството на премиера Шинцо Абе планира да приложи специален закон, ефективен за срок до две години, насочен към по-добро реагиране на огнището на коронавирус и да му позволи да обяви извънредно положение, ако е необходимо, съобщиха източници на управляващата партия в сряда, тъй като броят на заразите е отчетен в Япония надхвърли 1000.

Абе се надява да получи достатъчно подкрепа от опозиционните партии, критични към това, което те смятат за спокойна реакция на правителството му към избухването, тъй като управляващата коалиция иска законопроект за изчистване на парламента в средата на март.

Правителството планира да преразгледа съществуващия закон за новия грип, за да може да предприеме подобни стъпки в продължение на две години до февруари 2022 г. срещу новия коронавирус, който причинява COVID-19, респираторно заболяване, подобно на пневмония, според източниците.

COVID-19 беше официално класифициран в Япония като определено инфекциозно заболяване през февруари.

"Искаме да търсим ревизия (на закона за грипа), която би ни позволила да предприемем мерки срещу новия коронавирус", каза Абе на парламентарна сесия в Камарата на съветниците.

Ако законът бъде изменен и след като бъде обявено извънредно положение от премиера за определени части на страната, местните управители могат съответно да изискат жителите да останат на закрито, да призовават за закриване на училище и да ограничат използването на съоръжения, в които голям брой хора събере.

Абе и лидерите от Конституционно-демократичната партия на Япония, Демократическата партия за народа и две други по-малки опозиционни партии се очаква да се срещнат по-късно през деня, за да обсъдят новото законодателство.

Опозиционният лагер критикува Абе за причиняване на объркване на обществото с рязката му молба миналия четвъртък за закриване на всички училища от тази седмица чрез пролетна почивка, която обикновено завършва в началото на април.

Като част от усилията за намаляване на рисковете за групово предаване, Abe също поиска организаторите на големи развлекателни и спортни събития да ги отменят или отложат.

Съгласно настоящата правна рамка, Abe няма правното основание за тяхното прилагане.

Правителството съставя нов пакет за спешни случаи, като използва резервен фонд от 270 милиарда йени (2,5 милиарда долара) за текущата фискална година до март, за да овладее огнището и да сведе до минимум въздействието му върху икономиката, която все по-често се наблюдава като криза на рецесия.

Към сряда броят на потвърдените случаи нарасна до 1 001 в Япония, след като бе регистриран един нов случай в префектура Ямагучи, който бе първи в района на Чугуку в Западна Япония и друг в Киото.

Тарифата, базирана на информация, предоставена от здравното министерство и местните власти, включва 706 души, които са били на борда на круизния кораб Diamond Princess, който беше поставен под карантина близо до Токио.

Вътрешният брой на смъртните случаи е 12, включително шест свързани с круизния кораб.

Сред 47 префектури на Япония са регистрирани случаи в 27, като най-северният главен остров Хокайдо има най-голям брой потвърдени инфекции.

Хокайдо, който обяви извънредно положение в петък, потвърди 79 случая. Префектурите Токио, Канагава и Айчи са потвърдили над 30 случая, а заедно с Вакаяма те също са съобщили за малки групи инфекции или клъстери в своите региони.

Във вторник шефът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус заяви, че общо 90 883 случая на COVID-19 са регистрирани в световен мащаб, като смъртността е 3,110.

Към понеделник общо 59 пациенти с COVID-19 в Япония са били свързани с вентилатори или са били приети в интензивно лечение, но повечето пациенти със заболяването са имали леки симптоми, показват данни на здравното министерство.

Правителството заяви, че следващите две седмици или около това ще бъдат критични за ограничаване на разпространението на вируса, който бе открит за първи път в централния китайски град Ухан в края на миналата година.

https://japantoday.com/category/national/Japan-eyes-emergency-coronavirus-legislation-as-infections-rise

Няма коментари:

Публикуване на коментар