събота, 6 ноември 2010 г.

Подводните пирамиди

Подводната археология е особено призвание. Изобретяването на акваланга е позволило на изследователите от миналото самостоятелно да правят разкопки и да провеждат проучвания.


Археолозите са слезли под водата преди около 100 години и сега са заслужили всеобщо признание. Във водещите университети даже се е появила специалност - подводен археолог. В някои страни подводната археология е станала приоритетно направление в историческите изследвания. А откритията, които правят подводните археолози, направо зашеметяват.

Предстои да се разгадае тайната на поредната древна пирамида, намерена на територията на Китай. Стъпаловидната пирамида е открита на дъното на езерото Фусян, Югозападна провинция Юнан.Височината на пирамидата е 19 метра, дължината на основата й е 90 метра. Загадъчното съоръжение е построено от каменни блокове и се състои от 5 стъпала. Двете връхни стъпала на пирамидата са били направени от пясъчници и са разрушени. А останалите стъпала, които са построени от по-твърд варовик, много добре са се съхранили.

Интересно е, че на дъното на езерото Фусян има като минимум 9 обекта от такава величина, а количеството на средни и по-малки съоръжения от друг вид е около 30.

Както предполага ръководителят на археологическия център при Университета Ли Куншен, обектът се явява творение на древна цивилизация.

Площта на архитектурния комплекс е около 2,5 квадратни километра. На дъното на езерото археолозите са намерили глинен съд, който е направен в периода на Династията Източен Хан, властвала около 25 - 220 година от нашата ера.


Подводни пирамиди са били намирани и по-рано 


През 1968 г. пилотът Р. Браш в района на Бахамските острови Бими-ни и Андрос видял под водната повърхност крупни каменни постройки. Изследователите, с помощта на подводните археолози и резултатите от въздушните снимки, намерили разрушени здания, пирамиди с основи 54х42 метра, улици, крепостни стени, пристанище с големи вълноломи, загадъчни кръгове, направени от огромни камъни и много друго.

През 1936 г. доктор Ф. Морган видял три пирамиди на дъното на езерото Рок, близо до град Мериленд, САЩ. Аквалангистите са ги изследвали и са потвърдили, че това са действително пирамиди с квадратни и правоъгълни основи, а също и със "срязани" върхове.

През 1973 г. от борда на кораба "Академик Петровский" са били направени снимки на огромни постройки от блокове, намиращи се на дъното на окена, на 240 мили югозападно от Португалия.

Едно от най-интересните открития е било през 1985 г., когато в крайбрежните води на неголемия японски остров Йонагуни, местен инструктор по дайвинг, Кихачиро Аратаке, случайно се натъкнал на странен обект. Недалече от брега, буквално под повърхността на вълните той видял грамаден каменен монумент, простиращ се до границите на видимостта. Широките равни платформи, покрити с орнаменти от правоъгълници и ромбове, образували сложни тераси, бягащи надолу с големи стъпала.  Вертикалните стени на монумента преминавали плавно в траншеи/ровове на дъното, които обхващали целия монумент, като общата височина била 27 метра.


Елементите на конструкцията като че ли имали съвършено определена архитектурна схема, напомняща стъпаловидните пирамиди на Древния Шумер.


Намерените руини станали предмет на ожесточени спорове, в които взели участие както историци, така и геолози. Не вземайки под  внимание  строгите плоскости, правилните дъги и идеално правите паралелни ребра от елементите на комплекса, изцяло изсечени в скалите, болшинството учени упорито наричали това съоръжение "причудлива игра на естествени природни процеси".

Сериозно към откритието се отнесъл единствено Масааки Кимура - професор в Университета Рюкю, признан специалист в областта на морската геология и сеизмология. В резултат на своите изследвания, професор Кимура решил да застане против болшинството историци и да рискува своята репутация, като отстоявал, че намереният обект има изкуствен произход.

Споровете могли да продължат още много дълго, докато аквалангистите не намерили сто процентно потвърждение на изкуствния произход на японския подводен комплекс. Група изследователи, изпратени от  телекомпанията Discovery Channel, намерила на дъното скулптурно изображение на човешка глава, при това с характерната корона от пера, явно приличащо на аналогични скулптори от Централна Америка.

Освен това се е изяснило, че храмът на крайбрежието на Япония, построен от многотонни каменни блокове и високопланинското светилище Мачу Пикчу (град-крепост от времето на инките), са аналогични в конструктивните си решения. И в двата случая, в местата на съединяване на стените строителите изполвали Г-образни блокове, обезпечаващи "безшевно" съединение.

Използвайки уникална технология на обработка, безимените майстори са създали такива паметници на културата, които са издържали земетресения и стотици години постоянно въздействие на ветрове и студени дъждове.

Остава загадка как културата, зародила се в подножието на Андите, е могла да остави толкова значими следи при бреговете на друг континент.

Между другото, през лятото на 1991 г. известният океанограф д-р Уерлаг Майер, на пресконференция във Фрийпорт направил доста тайнствено заявление. Той твърдял, че по време на изследване на дъното на знаменития Бермудски триъгълник, в самия му център, с помощта на специална апаратура на дълбочина 600 метра били намерени две гигантски пирамиди, по рамери превишаващи Хеопсовата пирамида.

Според мнението на учения, те са построени сравнително неотдавна - преди около половин век - и са направени по неизвестна технология от материал, приличащ на много дебело стъкло. Д-р Майер предал на колегите си учени отчет за резултатите от изследванията с чертежи на пирамидите и техните точни координати. Той съобщил също, че в края на лятото има намерение да предприеме подводна експедиция към пирамидите. Резултатите от тези изследвания и до този момент не са известни.

http://ufolog.ru/

13 коментара:

 1. това звучи страхотно, надявам се да се разоткрият повече неща, мерси че го споделихте

  ОтговорИзтриване
 2. Много интересно. Обичам да чета за древни останки и монументи, но за подводни пирамиди не бях чела. Вероятно не са толкова известни като египетските, защото са труднодостъпни, което е доста жалко. Все пак според мен трябва да се вложат някакви пари, за да се направят малко по-достъпни за туристите. Грехота е да останат в забвение!

  ОтговорИзтриване
 3. продължавайте да постирате и да споделяте тук с всички нас, в очакване на нови неща - поздрави и до скоро

  ОтговорИзтриване
 4. Не бях чувяла за падводните пирамиди. Много е интересно!

  ОтговорИзтриване
 5. Преди години бях чел нещо подобно някъде... но вече не си спомням много добре. Беше нещо от рода за пирамиди, които са били заляти по-късно от вода и са останали там. Вероятно поради трудната достъпност не са толкова известни. Странно наистина, че няма много информация за тях... Благодаря за статията, припомни ми интересни факти. Ще се разровя в нета за повече инфо и снимки евентуално...

  ОтговорИзтриване
 6. Невероятни водни пирамиди, много хубава статия, иска ми се да мога да ги видя на живо.

  ОтговорИзтриване
 7. Чудесна статия и много се радвам, че попаднах на нея. Тези подводни пирамиди са удивителни. Как са строени така и не е ясно понякога си мисля, че са дело на извънземни толкова хиляди години и да са останали все още.Винаги ми е било интересно да чета за такива древни останки и за мумиите.Как са живеели преди хората, с какво са се изхранвали и в какво са вярвали.Четох , че тези подводни пирамиди са ги открили на скоро и то съвсем случайно, може и да не е за тези, но са открити още. Самият връх на пирамидите е леко заоблен, което е нормално от водата, но факта , че продължават да излизат още и още, показва колко неща неоткрити и неразгадани има и остават в тайнство.

  ОтговорИзтриване
 8. Не спират да откриват нови и нови Пирамиди под водата.КАКВИ ли тайни се крият в тях!?

  ОтговорИзтриване
 9. Пирамидите са едно от най-големите неразгадани тайнства на Земята.Просто не мога да се начудя как продължават да се откриват и откриват макар, че казват колко е малка Земята , уви не е щом има места,където все още не е стигнал човек.Подводни пирамиди, ето поредното доказателство, че земята е била залята от вода.Толкова здрави и с такава точност са създадени пирамидите, не са мръднали а са на хиляди години.Дори и тези под водата имайки предвид какво става под нея.Дано някой ден имам щастието да отида и да ги видя в Египет тези пирамиди на живо, а не само да чета за тях.Страхотна статия.

  ОтговорИзтриване
 10. Наистина е впечатляваща височината на пирамидата която е 19 метра, дължината на основата й е 90 метра. Това загадъчно съоръжение е построено от каменни блокове и се състои от 5 стъпала. Двете връхни стъпала на пирамидата са били направени от пясъчници и са разрушени. А останалите стъпала, които са построени от по-твърд варовик, много добре са се съхранили.Всичко това е толкова тайнствено и чудно как са се запазили от преди толкова много години и няма как да не се запитаме наистина ли са строени от човешки ръце!??Благодаря за хубавата статия и снимки!

  ОтговорИзтриване
 11. Под водата е едно истинско и неразкрито царство една голяма мистика има, особено в по дълбоките части където и човек не е стигал или машина!Едно от най-интересните открития е било през 1985 г., когато в крайбрежните води на неголемия японски остров Йонагуни, местен инструктор по дайвинг, Кихачиро Аратаке, случайно се натъкнал на странен обект. Недалече от брега, буквално под повърхността на вълните той видял грамаден каменен монумент, простиращ се до границите на видимостта. Всичко това е удивително как след време продължават да изникват нови и нови неща.Дори малко е страшничко.

  ОтговорИзтриване
 12. Поздравления за тези археолозите, които са слезли под водата преди около 100 години и сега са заслужили всеобщо признание. Честно казано не бях чувала , че във водещите университети даже се е появила специалност - подводен археолог. В някои страни подводната археология е станала приоритетно направление в историческите изследвания, което е съвсем нормално имайки предвид какви богатства крие водният свят от преди колко хиляди години.

  ОтговорИзтриване
 13. И на мен ми е доста интересно , че на дъното на езерото Фусян има като минимум 9 обекта от такава величина, а количеството на средни и по-малки съоръжения от друг вид е около 30.Това е страхотно професия да откриваш подобни стари неща.Както предполага ръководителят на археологическия център при Университета Ли Куншен, обектът се явява творение на древна цивилизация.Което е велико откритие или поне за мен.Наистина удивителна статия и често посещавам вашият блог, дано ни радвате с още такива новини.

  ОтговорИзтриване