понеделник, 8 октомври 2012 г.

Кои са чукчите?

Навярно много хора не един път са чували анекдоти за чукчите. Но едва ли много са се замисляли кои са те в действителност. А напразно. Историята на всеки народ винаги е познавателна и интересна. А още повече на чукчите. Леонардо да Винчи е казал: "Познаването на страните по света е украшение и храна за човешките умове".


http://shkolazhizni.ru/img/content/i111/111638_or.jpg 

Тези хора живеят в условия, съвсем различни от нашите. Те са много любопитен и самобитен народ. И така, кои са чукчите и защо се наричат именно по този начин?
Те живеят основно на просторите на Чукотския автономен окръг, неголяма част от тях живеят също в Якутия и Коряксия автономен окръг, в Русия. Първоначално е имало известно разделяне, в зависимост от мястото на обитаване. Има тундрови чукчи и брегови. При тях даже названието е различно. Тундровите наричали себе си "чаучу", което в превод означава "владеещ елените", а вторите се наричали - "рамаглыт", или "жители на крайбрежието".

 
Но те се отличават не само по названието. Териториалните особености са повлияли на начина им на живот. Тундровите чукчи пътували от място на място и ловяли диви елени. Но прогресът не стоял на едно място и с течение на времето те започнали да усвояват еленовъдството. Впоследствие именно то се превърнало в основен поминък на северните жители на Русия. Макар че чукчите не забравили съвсем и лова на елени. Когато елените изяждали всичката храна в даден район, се осъществявал преход на ново място. 
Прадедите на чукчите живеели основно във вътрешността на Чукотския полуостров. Но в началото на първото хилядолетие на нашата ера, някои от тях се придвижили към бреговете, където частично асимилирали ескимосите, и частично възприели техния начин на живот и култура. Крайбрежните чукчи се занимавали с морски лов. През зимата и пролетта чукчите ловяли тюлени, тъй като по това време самките излизат на леда със воите малки. А през лятото и есента ловяли китове и моржове. Ловът на риба не бил развит осбено силно при чукчите, макар  да имал своето място. По-често те ловяли птици.
Домове в такъв вид, в които ние живеем, те нямат. И сега не се е променило много. Разбира се чукчите живеят в селища, имат вода и електричество. Но в тундрата почти всичко е останало такова, каквото е било преди много години. Традиционното жилище е - яранга. Това е нещо като конус или шатра с неправилна многоъгълна форма. Опората се правела от дърво, но крайбрежните чукчи също така използвали цели кости от китове. Тази конструкция се покрива с кожи от елени или моржове.

 

Чукчите са много по-мъдър народ, отколкото е прието да се мисли. Те умеят да се ориентират в абсолютно сурови условия, когато наоколо е само лед и сняг. Освен това те прекрасно говорят руски. При тях са разпространени и много занаяти. Шиене с бисери,  обработка на кожа, художествена обработка и гравюри на бивни и кости. Също така чукчите танцуват, независимо от всички несгоди на суровия климат, където живеят. Дрехите им са изработени основно от кожи на елени или на моржове.

Може да се напише още много за семейните традиции на този народ, за тяхната религия, бит, празници и обичаи.

Към 2002 година според официалното преброяване на населението на Русия, чукчите наброяват около 16 хиляди човека.  

по материали на Александра Третьякова

Няма коментари:

Публикуване на коментар