понеделник, 15 април 2013 г.

Глава 10 : Карма и реинкарнация


Тези две теми се явяват крайъгълен камък в Източния мистицизъм и във философията на Ню-Ейдж. Те се базират на основата, че човекът е отделен от Източника, има независимо съществуване и може да използва своята свободна воля, за да извършва грях или добродетел, и съответно, да бъде наказан или възнаграден в този живот или в следващ. Типична обусловеност на Луковицата, хилядолетия поддържана от религиите, от свещените текстове и пророци. 

Връщайки се към основите на Видението на Перлата (бел.: в началото на книгата авторът обяснява какво има предвид под  луковицата и перлата), ние виждаме, че човек мисли и действа само като проводник на волята на Източника. Източникът - това е субект, а човекът и всичко останало това са обекти. Субектът и обектът са едно и затова обектите не могат да имат някакво свое собствено независимо съществуване. Затова самата представа, че човек може да извършва добро или зло по свой избор и отговорност, независимо от Източника, или даже, че съществуват такива реалности като добро и зло, просто не присъства в света на Съзнанието. Още по-отдалечена от реалността се явява концепцията, че човекът ще бъде наказан или възнаграден от Бог за действия или постъпки, които на практика той и не е избирал да извърши. 

За да закрепим тази илюзия, ние сме внесли концепцията, че един живот не е достатъчен за всички наказания и възнаграждения за нашите действия, и затова ние сме разширили действието на тази концепция на безкрайно число животи в бъдещето или в миналото, за да компенсираме и да имаме възможност да отработим кармата си.  В действителност човекът така силно вярва за себе си, като за отделна същност и така ненавижда представата за смъртта, че реинкарнацията предоставя съвършена атмосфера за процъфтяване на концепцията за безсмъртието на индивидуалната същност - "аз".

Кармата служи като отличен буфер, поглъщащ негативността на тези, които правят зло на добрите хора - те ще получат според заслугите си. Оттук и популярността на фразата: "Каквото посееш това и ще пожънеш". Дори ако те не са получили според заслугите си в този живот, което доста често се случва с правещите  зло, то вероятно те ще получат в следващ живот. 

Кармата и реинкарнацията са целенасочени лъжи, така хитро вплетени в живота от Източника, за да може Той безкрайно да поддържа съществуването на поле за преживяване на ограниченията. Те поддържат основния източник на ограниченията - съществуване на отделната индивидуалност. 


И така, Видението на Перлата казва, че не съществува карма или индивидуална самостоятелност, която да бъде осъдена, възнаградена или да се преражда. 
Извинете ! 

Сатям Недин, из книгата "От луковицата към перлата"

2 коментара:

  1. Карма и реинкарнация не съществуват,наложени са като заблуда на хората,особено чрез будизма от Създателя,за да се играе играта в ограничение чрез двете полярности,коита са Той.Няма нищо друго освен Него,проявяващ се под различни форми.

    ОтговорИзтриване
  2. Ако е възможно моля и други части от книгата да бъдат публикувани.Къде може да се намери тази книга?

    ОтговорИзтриване