вторник, 14 август 2012 г.

Норвегия, пътят на ТроловетеПред вас е пътя на троловете, един от най-впечатляващите, живописни и опасни пътища в Норвегия. Пътят на троловете бил построен по планинския склон още в началото на  XX век за връзка между градовете  Ондалснес и Валлдал. Този път бил наречен от краля на Норвегия  Хоконом VII - стълбата на троловете. Скрит дълбоко в планините на западните брегове на Норвегия, пътят на троловете днес е едно от най-вълшебните забележителности на Норвегия.
дорога троллей в Норвегии
Някога много отдавна на територията на Норвегия лежал огормен ледник, след затолянето, ледникът отстъпил на север, а на тази земя започнали да се заселват хора. Много скоро те забелязали, че тук живеят странни създания, притежаващи свръхестествена сила. Хората ги нарекли тролове. Според народната легенда, троловете бродят по планините всяка вечер, но се превръщат в камък с появяването на Слънцето. Техните каменни тела създават невероятна маса от скали, и тяхната красота завладява посетителите на пътя на троловете.
необычная дорога троллей
Пътят на троловете е действително най-зрелищния път в Норвегия, а може би и по света. Той бил открит през 1936 г. след 8-годишно строителство. Продължителността на строителството на пътя било свързано с дългите зими, в които нямало възможност за никаква работа, а дори и днес пътят на троловете е затворен от края на октомври до края на май.
крутые повороты горной дороги
Преди да започнете своето пътешествие по пътя на троловете, вие ще се срещнете с първия трол, изрязан от дърво, в едно от местните кафенета. Пътят на троловете има 11 големи завоя с промяна на височината 12%, води пътешественика на височина 858 метра над морското равнище. Ненапразно в началото на пътя има предупредителен знак, че това е път само за опитни шофьори. На места ширината на пътя е само 3, 3 метра, затова автобуси да се разминават на такива места е доста сложно.
деревянный тролль у местного кафе
По пътя вие ще срещнете официален пътен знак с трол на него. Смисълът на знака е: "Внимание тролове!"
знак "внимание тролли"
Когато видите скалите, обкръжаващи пътя на троловете, няма да ви е трудно да си представите на тези места трол, в тъмните сенки на вечерта.
дорога троллей в осенние вечера
В слънчевите летни дни на пътя на троловете могат да се видят много хора от близките райони и туристи от цяла Норвегия и от други страни. Пълзейки едва-едва, вие ще видите много автомобили и автобуси с желаещи да покорят пътя на троловете.
транспорт на горной дороге
На пътя на троловете ще преминете през мост под водопада Стигфоссен (Stigfossen), който се спуска от височина 180 метра. Строителството на моста било завършено през 1935 година и се явявало истински шедьовър на инженерното изкуство. Уникалните оттенъци на дъгата във водопада и магията на мъглата не оставят никого равнодушен.
магия радуги и тумана
водопад Stigfossen
От моста се виждат следи от древна пътека за мулета. В продължение на много години пътешествието по пътя на троловете над бездните на водопада се съпровождало с различни опастности.
водопад у горной дороги
водопад на дороге троллей
Някои завои по пътя на троловете са много сложни и проблематични за преодоляване от шофьорите на автобусите. Всяка година има автобуси, които блокирват на някои от завоите, но те са преди всичко чуждестранни, тъй като местните шофьори са достатъчно опитни. След моста започва завоя на Биспенсвинген, "завой на епископа" и пред пътешественика се открива великолепната гледка на Ондалсенс и на фиорда Ромсдал.
горная река из водопада Stigfossen
От върха на пътя на троловете можете да се полюбувате на прекрасната панорама на цялата долина Валлдал, на водопада Стигфоссен, на град Ондалснес и на Стената на троловете, за която ще разкажем отделно. Тя представлява вертикален отвес с височина 1100 метра, изкачването на стената на троловете е  едно от най-трудните в света от алпинистите. До 1965 година тя се е смятала за недостъпна.
стена троллей
На пътя на троловете едва ли ще срещнете истински тролове, но ще получите много удоволствия и впечатления. За тези, които не търсят лесния път, са маркирани живописни пешеходни маршрути с планински хижи за преспиване за желаещите да останат тук през нощта.
пешие прогулки по горной дороге троллей
Преди началото на строителството, авторът на проекта инженер Нилс Ховденак написал: "Този планински път ще стане незабравим туристически маршрут, тъй като природният ландшафт е ярка забележителност на Норвегия". Оказва се, Ховденак е бил прав, пътят на троловете - е уникална планинска атракция за неговите гости.
източник : http://interesnoff.ru
аттракционы Норвегии

1 коментар:

  1. Толкова е красиво всичко. Норвегия е страна, която е изключително богата на природа, макар и да е малко по мрачна и студена ако сравним с нашата.Снимките са разкошни, идва ми да хвана първият самолет и да замина.Имам няколко приятели, които заминаха там да работят и изкарват пари, които тук и две години няма да изкарат, а те там само за месец два са готови.

    ОтговорИзтриване