неделя, 21 юли 2019 г.

Какво не е наред с яденето на хот-дога, преработено месо за обяд и бекон?

Американски граждани, които са любими летни за готвения и бейзболни игри, харчат повече от 3 милиарда долара за хот-дога само за продажбите на супермаркети всяка година.

Но колкото и вкусни да са те, хот-догите са спечелили заслужено лошо здравословно състояние през последните години. Хот-дог и други преработени меса - като бекон, колбас, шунка и месо за обяд - имат значителни рискове за здравето. Те са свързани с повишен риск от някои видове рак, както и със затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Но въпреки проучванията и предупрежденията, изследването, публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, установява, че американските възрастни все още ядат толкова обработено месо, колкото преди 18 години.

„Докато фактори, различни от здравето (напр. Социални, културни и икономически) могат да повлияят на избора на храни на американците, липсата на широко разпространена осведоменост за рисковете за здравето, свързани с преработеното месо, може да е допринесла за липсата на промяна в потреблението през последните 18 години, в изявление каза съавторът на проучването Фанг Фанг Джанг, епидемиолог на рака и доцент по университета в Туфт. "Нашите заключения подкрепят по-нататъшни действия за повишаване на обществената осведоменост за рисковете за здравето, свързани с високото потребление на преработено месо в САЩ."

Консервираните меса съдържат нитрати, които се добавят по време на процеса на готвене, за да се предотврати растежа на ботулизма и да се помогне на месото да запази цвета си. В човешкото тяло нитратите се превръщат в нитрити, които образуват нитрозамини, които са свързани с различни видове рак, според WebMD. (Струва си да разберем и разликата между нитратите и нитритите, като и двете се използват като консерванти в месото, но ще се сблъскаме с това веднага.)

Проучване на Харвардския университет от 2010 г. установи, че яденето на преработени меса може да повиши риска от сърдечни заболявания и диабет. Изследователите са установили, че яденето на преработено месо, като бекон, колбаси или преработени месни продукти, е свързано с 42% по-висок риск от сърдечни заболявания и с 19% по-висок риск от диабет тип 2. \ t От друга страна, те открили, че яденето на непреработени червени меса - като говеждо, свинско или агнешко - не е имало същия риск. Каква е разликата в месото, което съдържа подобни количества наситени мазнини и холестерол? Обработеното месо има четири пъти по-голямо количество натрий и 50% повече натриев нитрит.

От другата страна на нитратите

Но скептиците ще отвърнат, че дори зеленчуци като спанак и целина съдържат нитрати. Както отбелязва Healthline, "Зеленчуците са всъщност най-големият диетичен източник на нитрати ... далеч. Сумата, която получавате от преработеното месо, е малка в сравнение със зеленчуците."
Разликата е, че тези храни съдържат и витамини С и D, които инхибират образуването на тези N-нитрозо съединения.
Но има някои алтернативи. Можете да си купите хот-доги, които не съдържат нитрати, като тези от Applegate Farms или Organic Prairie. Тези хот-доги съдържат нитрати от зеленчуци, но не съдържат синтетични нитрати. Пърженето на бекон на по-ниска температура или готвенето в микровълновата фурна може да намали до минимум излагането на нитрозамини, което може да се образува по време на горещо готвене.
За да стане всичко по-объркващо, проучване от Университета на Канзас от Университета на Канзас от 2011 г. разкри, че хот-догите и другите преработени меса са по-добри за вас от някои необработени меса на скара, като пилешко месо. Проучването се фокусира главно върху наличието на HCAs в месото, по-малко известно химично съединение, което също е свързано с рака. Наличието на химикал беше намерено повече в печено и овъглено месо, отколкото в, например, микровълнови хот-доги.
Така че какво трябва да прави месолюбителят? Ключът е модерация. Ако ще имате барбекю три пъти седмично през цялото лято, може би трябва да помислите за отдръпване малко, да речем веднъж седмично или веднъж на всеки две седмици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар