сряда, 2 юли 2008 г.

Марс и Венера - изненадващи прилики

Марс и Венера, тези толкова различни планети, се оказва, че имат повече общо, отколкото вие можете да си помислите. Два еднакви космически кораба около Марс и Венера сравнили атмосферите им и открили, че те са удивително сходни. ESA MARS Express и Venus Express, се намират в момента в орбити около двете планети и вземат проби от атмосферите им ,отнасящи се до взаимодействието им със слънчевото излъчване. Данните показват, че заредените частици от газовите слоеве около двете планети се "измитат" от слънчевите бури и вятър.
"Марс и Венера са много различни планети" - казва Дейвид Брайън, космолог в Калифорнийския Университет, Бъркли, и същевременно подпомага изследването на Венера Експрес. - "Атмосферата на Венера е много дебела, суха и гореща, на Марс е много тънка и студена. И въпреки това едни и същи процеси се случват и на двете планети."
Атмосферите на Венера и Марс са 95% карбонатен диоксид, На Земята е основно азот, но учените смятат, че това би трябвало да е е присъщо на други скалисти светове.
Тъй като нито една от нашите съседни планети няма глобално защитно магнитно поле , слънчевият вятър свободно взаимодейства пряко с частиците от атмосферите им . Слънчевото излъчване възбужда частиците така, че те се ускоряват и избягват от планетите. Земята е защитена от главния удар на слънчевото излъчване чрез нейното магнитно поле.
"Тези резултати действително показват колко специално място е Земята и как ние сме късметлии, че имаме защита на атмосферата си чрез магнитното поле" - казва Д. Брайън
Анализирайки данните от космическите кораби, учените се надяват да разберат как климатите на тези две планети са се изменили и да ги сравнят с еволюцията в атмосферата на Земята.
"Ние искаме да разберем защо Земята се различава от Венeра и от Марс" - казва още Д. Брайън - " Като учен за мене е удивително да имаме наблюдения на двете планети едновременно на едно и също явление - слънчева буря. "
През декември 2006 избухва мощна слънчева буря , която разпилява струи от заредени частици навсякъде. Венера и Марс били ударени от радиация, отделяйки атмосферни частици за енергия и спасение. Марс загубил атмосферни частици 10 пъти по-бързо, отколкото нормално.
"Аз обичам да мисля за слънчевите бури като за цунами в атмосферите на планетите" - казва Д. Брайън - "Те са обикновено много мощни и довеждат дори до повреди в нашите уреди. Те са по-скоро като сблъсък, не толкова за атмосферите, а за нас, които ги наблюдаваме"
по материали от space.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар