понеделник, 3 ноември 2008 г.

Шопинг-терапия за жените, или как по-добре се успокояват нерви

Не от днес е известно, че страстта да се правят покупки, съвсем не е за пренебрегване. Тя така сладко ни обвързва, ободрява и оживява, заличава нашите душевни рани като чудодеeн балсам.
Спомнете си: вие сте се скарали с приятеля си, съпруга, злия началник, с приятелка и случайно краката ви сами са ви закарали в търговския център. Отначало вие просто сте искали да разгледате, после сте решили нещо да премерите. Не да купувате - Боже опази! - само да премерите! От скука или за да се убедите, че вашата фигура, въпреки вашите нещастия е много по-хубава от тази на приятелката ви например.
Не е важно как и защо, но вие излизате от магазина щастлива, с покупки и с почти празен портфейл. Сега, след като се върнете у дома за вас има два варианта - да продължите да се радвате на новите вещи , или да се хванете за главата, да седнете сред покупките и да се предадете на угризението на съвестта. Кое е за предпочитане?
Средностатистическата жена би умряла от щастие и от страх едновременно. Далеч не всички могат да си позволят маса незапланирани покупки.
Американски социолози са направили изследване сред жените, като предварително са ги научили да записват подробно всичко по разходите: колко пъти са посетили магазин за определен пероид от време, колко пари са изхарчили общо и за еднин път.

Купувай и ще бъдеш вечно млад!
Изследванията са установили:
1. Жените, които ходят по магазините 17 часа в седмицата и похарчват повече от 200 долара наведнъж, били по-стройни, силни и здрави от жените, които правили покупки по-рядко и за по-малки суми.
2. При редовните посетителки на магазини има по-малко бръчки, те изглеждат по-млади, имат повече енергия и се чустват по-млади.
3. Голяма част от любителките на шопинга са много уверени в себе си и много рядко страдат от депресии.

В Стокхолм също провеждали беседи и въпроси към редовните посетителки на магазини и ето резултатите при шведките:
1. Жените, купуващи дрехи се чувстват по-добре от тези, които купуват само продукти за домакинството.
2. Настроението на жените, правещи няколко посещения по магазините седмично е по-добро, от тези, които пазарят един път седмично.
3. Самочувствието и самоуважението на любителките на шопинга е по-голямо.

Изводите от изследванията на пръв поглед удивляват. Всяка жена от личен опит знае, колко много повишава настроението удачната покупка. Как се появяват сили и нови идеи, когато имаме възможност да купим това, което искаме. Как се повишава самочувствието, когато, посещавайки много скъп магазин, вие си давате сметка, че точно днес той ви е по джоба, и можете да си позволите дори само една вещ оттам. И освен това отдавна е известно, че не е възможно да се чувстваме щастливи, ако ни е неуютно в магазините.
Ако нямаме възможност продължително време да си купим нещо, което желаем, можем да се окажем недалече от депресията. Психолозите отбелязват пряка зависимост между настроението, самочувствието и самоуважението и нашите финансови възможности.

Заложено ни е от векове
Психолозите говорят за това, че женската привичка да купуват не много нужни вещи, това е генетически заложена програма за отговорност за семейството: подсъзнателно жените се стремят да имат в дома си колкото се може повече вещи като запас, за всеки случай.
Така че украшението, което сте си купили поради странен душевен порив, може да бъде неосъзната грижа за бъдещето: ако настъпят трудни дни за семейството можете да го заложите и да купите храна. Ако отидете на гости на баба си, проверете, че има запаси от сол, брашно, захар, кибрит. И това не е глупост, а изработен от миналите векове навик. В паметта на човечеството е имало маса икономически кризи, войни и пероиди на глад.
Жените са се стремили да съхраняват семейното огнище, за това е било необходимо запасяване. Щом медиците са доказали, че странната способност на жените да натрупват излишни килограми в областта на корема и бедрата - това е генетическа грижа на организма, в случай на бременност жената и нейния плод да не загинат от глад - какво тогава да говорим за покупките. Затова и жените се чувстват щастливи, когато купуват.

А ако това е болест?
Страстта към покупките може да стане истинска болест, когато тя излезе от разумните граници. Това може да се случи и с не много богатите дами. Така както в казиното да се проиграват пари е вид заболяване.
Психолозите дават някои съвети:
1. В големите магазини е трудно да се удържим от ненужни покупки. Затова е по-добре да се пазарува в малки специализирани магазини, само за храни, или само за дрехи
2. Да не се носят големи суми пари и кредитни карти.
3. Да се записват направените разходи за покупки.
4. Да се възложи задачата за пазаруване на друг член на семейството.

Магията на новите вещи
Ако пък по въпроса за пазаруването вие се намирате в другата противоположност - рядко и с неохота посещавате магазини, ненавиждате суетата на пазаруването, замайва ви се главата в големите супермаркети и търговски центрове - това е също крайност.
И все пак когато купуваме ние получаваме положителни емоции.
Всеки човек е изпитвал магическата сила на новата вещ, когато обличате нова дреха вие се чувствате различно, уверени, привлекателни, по-хубави. Новата вещ винаги носи радост от промяната. А ако тя е наистина сполучлива, ако околните ви правят копмлименти - това е допинг за психическото здраве, залог за добро настроение и прекрасно самочувствие. Затова съвсем сериозно психолозите ни съветват да си правим нови прически, да обновяваме гардероба си или да променяме интериора на дома си, защото всяка нова вещ непременно ще ни донесе положителни емоции!

http://womans.in.ua

Няма коментари:

Публикуване на коментар