неделя, 9 ноември 2008 г.

Остеоартрит

Защо глюкозамин сулфат е най-предпочитаната хранителна добавка при остеоартрит?

Остеоартитът е най-широко разпространеното заболяване на опорно-двигателния апарат, наричано още остеоартроза на ставите. Средно около 15% от населението на света страда от остеоартрит. Той спада към групата на така наречените дегенеративни ставни заболявания.
Остеоартритът се дели на първичен и вторичен. Причината за развитие на първичния остеоартрит не е ясна и се счита, че процесът на разрушаване на хрущяла се дължи на неговото износване и интензивно натоварване. Именно първичният остеоартрит е най-често срещан и почти неизбежен в по-късна възраст. Според изследванията всеки човек над 65 години има остеоартритни изменения в ставите, които обаче не винаги са толкова тежки. При вторичния остеоартрит причините, които водят до заболяването са различни - генетични, травматични, ендокринни, метаболитни и др.
Широкото разпространение на остеоартрита и тежките последствия, до които той води в дългосрочен план, отдавна са принудили медицинските специалисти да търсят различни решения, които да позволяват предотвратяване или забавяне на процеса на рушене на ставния хрущял. Най-характерните признаци за развитие на остеоартрит са болка, скованост, намален обем на движение и постепенна деформация на засегнатата става. Понякога при по-напреднал остеоартрит може да се усети и особено "скърцане" в ставата. Остеоартитът не бива да се бърка с ревматоидния артрит, при който имаме имунна реакция на организма в ставите, свързана със зачервяване, подуване, възпаление и болка, въпреки че признаците и при двете заболявания си приличат. Най-добре е при съмнение за вида на остеоартрита пациентът да бъде прегледан и диагностициран от лекар-ревматолог.
Обикновеният остеоартрит може да бъде лекуван и от специалисти по обща медицина в неговата начална фаза, но напредналите фази на остеоартрита се лекуват комлексно и лечението им е поверено на специалисти с различни профили - ортопед-ревматолози, физиотерапевти, кинезитерапевти и др.
Допреди около две десетилетия единствените средства, използвани при остеоартрит бяха т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства, към които спадат аспирин, аналгин, парацетамол, ибупрофен, нимезулид и др. Те обаче действат само върху симптомите, но не и върху самото заболяване. Ето защо, когато бе открито, че глюкозаминът е една от основните структурни единици на хрущялната тъкан, много усилия и надежди бяха насочени към тази субстанция. Изследванията показват, че глюкозаминът може да забави процеса на рушене и дори да възстанови част от разрушената хрущялна тъкан. Глюкозаминът е основната структурна единица, от която се синтезират други важни за ставните тъкани вещества като хиалуроновата киселина, кератан-сулфата и хепаран-сулфата. Те на свой ред изграждат "скелета" на хрущялната тъкан, наричан "матрикс". Благодарение на свойството на матрикса да свързва и задържа голямо количество вода, той придава гъвкавост и еластичност на хрущялната тъкан. При по-продължителен прием глюкозаминът може да потисне болката в засегнатите от остеоартрит стави.
Глюкозаминът се предлага на пазара под формата на соли. Най-изследваната и доказала своята ефективност форма обаче, засега е глюкозамин-сулфатът. Многобройни проучвания установяват, че за разлика от нестероидните противовъзпалителни лекарства, приложението на глюкозамин-сулфат може да запази хрущяла от разрушаване и да подпомогне неговата регенерация.

Един от качествените продукти, съдържащи глюкозамин-сулфат с фармацевтично качество е БиоАктив Глюкозамин на датската фирма Фарма Норд. БиоАктив Глюкозамин се приема по 1 таблетка три пъти дневно. Облекчение на симптомите се усеща след четири седмичен прием. Спомага за ограничаване разрушаването на ставния хрущял. Подобрява подвижността на засегнатите стави.
Редовният прием може да помогне на всички хора, страдащи от остеоартрит, както и на хора в по-млада възраст, чиято професия или занимания са свързани с интензивни натоварвания на опорно-двигателния им апарат - професионални спортисти, танцьори, алпинисти, военни и др.


Няма коментари:

Публикуване на коментар