четвъртък, 19 февруари 2009 г.

Китайската писменност

Китайците използват писменост с йероглифи. Разбира се тя съвсем не е проста, обикновената грамотност изисква познаване на около 3,5 хиляди йероглифа. Най-образованите хора знаят до 10 хиляди. Всичките йероглифи, включвайки редки или остарели форми, наброяват до 60 хиляди. Но това не пречело на Китай да бъде през 19 век страна с висока грамотност ! Гледайки как хора от различни професии четат вестници, мисионерите-европейци недоумявали: " Даже обикновените хора разбират йероглифите, а ние не!"

Йероглифите помагали и помагат и сега на китайците не само да четат литература, но и да намират общ език с жителите от различните провинции, макар че диалектите и акцентите се отличават много един от фруг. Само в Пекин има три местни акцента. В произведенията на романиста от началото на 20 век, Лу Синя може да се срещне такава сцена: хора от различни провинции, отчаяли се да се разберат говорейки, започват да "разговарят", като чертаят във въздуха йероглифи с ръце. Дори някои йероглифи помагат на китайците да се разберат с корейците и японците, макар че езиците им имат различни граматики.

Китайската писменост е една от най-древните, и е доказала необикновената си жизнеспособност. Първите дошли до нас писмени паметници от Китай - това са на кости от животни и на плочки от костенурка . Те са на повече от 3 хиляди години. При това на тях има съвсем развита система на писане. Това навежда изследователите до извода, че е имало още по-ранен процес на появяване и равитие на китайските йероглифи. След това били надписите по бронзови съдове, музикални инструменти и камбани.

III век до н.е. бил време на коренни промени в областта на изнструментите на китайската писменост. Отначало затворникът Чен Мяо изобретил пишещо шило от меко дърво с влакнест накрайник. Накрайникът потапяли в туш, и той попивал определено количество. Новият инструмент започнал да се използва при писане на коприна. Макар че грубата писалка превръщала окръжностите, които рисували върху меката тъкан в квадрати, а линиите в остри ъгли. Така се родил нов инструмент за писане. Новото изобретение се оказало по-практично от своя предшественик. То представлявало стъбло от бамбук с прикрепен на него резервоар с туш (предшественик на съвременните автоматични писалки). Така можело да се правят линии с еднакви дебелини.

С новия инструмент процесът на писане на йероглифите се ускорил.
В края на същия век по време на войната против хуните, пълководецът, стрител на Великата Китайска стена, служещ в двора на императора Цин Шихуан, изобретил четката . След смъртта му започнали да го наричат Мен Тян - Бог на четката за писане. Благодарение на него ние сега можем да рисуваме с акварел, маслени и други бои.

След 300 години през 105 година, Цай Лун се научил да произвежда хартия. Четката и хартията свършили истинска революция в йероглифската писменост. Хартията имала добра попивателна способност, а мекият и еластичен край на четката можел да покрива бързо с туш големи повърхности, и да чертае линии с различна дебелина. Така при йероглифите се появили точно такива линии с различна дебелина, плавни преходи към удебеляване или утъняване в рамките на една линия, разнообразни кривулици. Новата форма, наречена "еталонно писмо" (кайша), представлявала чертаене на класически йероглифи, трансформирани в резултат на възможностите на четката и хартията.
А също така благодарение на еластичността на четката, както се оказало, имало възможност да се съединяват отделните елементи на знака в единно цяло. Така тя подарила на китайците възможност да пишат йероглифи, без да отделят ръка от хартията. Това значително ускорило процеса на писане.

Съвременните йероглифи имат прилика с древните. И за добре образован китаец не представлява голяма трудност да разбере древни писмена на 2-3 хиляди години, ако предварително е запознат с опредлени правила.
Всеки йероглиф представлява поместена в едно квадратче графическа конструкция, състояща се от чертички и точки, разположени в определен порядък. За нас, хората, използващи писменост от буквено-звуков тип, където формата и смисълът са тясно свързани помежду си, ни се струва много сложно. При йероглифите на почти всяка дума могат да съответстват няколко йероглифа, а също така един йероглиф може да има няколко значения. Освен това понякога един и същ йероглиф има няколко произношения. Този, който иска да овладее писането на йероглифи, трябва да развие способност да анализира сложните форми на знаците. А на това може да се научи, ако първоначално пише йероглифи, които имат не самостоятелно значение, а се явяват съставни елементи на по-сложни знаци. Правилното познаване на последователността и броя на елементите в един знак, ще ускори запомнянето на другите знаци с подобни елементи.

При писането на йероглифи се използват пет основни графически елемента: точка, хоризонтална права линия, вертикална права линия, черта извита наляво или надясно, и черта, изкривена под ъгъл. На основата на тези елементи се образуват останалите, които са повече от 20. В един йероглиф количеството на графическите елементи е най-малко 4.
През 50-те години на миналия век, китайското правителство проведе крупна мащабна реформа на йероглифите, като обнародва списък с техните опростени форми. Тази мярка беше продиктувана от необходимостта за кратък срок да се ликвидира неграмотността сред населението. И се оказа много ефективна!

http://gazeta.aif.ru

10 коментара:

 1. отличный сайт, мне очень понравился, спасибо автору
  http://regonetolserfot.ru

  ОтговорИзтриване
 2. Писака давай зачетку

  Полезный сайт! Все красиво сделано.

  ОтговорИзтриване
 3. Шикарный пост! Очень понравился)

  ОтговорИзтриване
 4. Лучший фильм на твое мнение !


  Пользователи форума flyovertheworld.blogspot.com поделитесь

  Мой - Жизнь прекрасна

  ОтговорИзтриване
 5. -ради этого я прочел всю статью. Люблю вас спасибо

  ОтговорИзтриване
 6. Спс автору это на мое усмотрение тоже необходимо познавать.

  ОтговорИзтриване
 7. Отличная статья, мне нравится, достойно.

  ОтговорИзтриване
 8. много интересен пост, много интересни инофомации намирам в този блог, продължавайте да постирате и да споделяте с всички нас

  ОтговорИзтриване
 9. Теперь вы можете [http://www.bdsl.info/knigi-jornal/"]скачать бесплатно книги[/URL] там есть огромный выбор.

  ОтговорИзтриване