събота, 28 февруари 2009 г.

Полярно сияние на Юпитер

Белгийските астрономи от Университета Леж наблюдавали на Юпитер необикновено явление. За първи път в историята на него били забелязани полярни петна, напомнящи по своята природа на северното сияние на Земята. Ако на нашата планета това явление е свързано със заредени частици от Слънцето, заобикалящи планетата по полюсите, то на Юпитер тези частици летят от спътника Йо.


Полярно сияние на Юпитер. Снимката е направена с телескопа "Хъбъл" в ултравиолетовия диапазон. Снимка: Джон Кларк/NASA/ESA

Йо е най-вулканично активният обект в Слънчевата система. На неговата повърхност има няколко стотин вулкана, като при това почти цялата му повърхност се състои от изстиваща или вече изстинала лава.

"Макар че Юпитер и Йо ги разделят хиляди километри, между тях съществува достатъчно силно гравитационно взаимодействие" - казва Бертран Бонфолд, астроном от Университета Леж.

Магнитното поле на Юпитер всяка секунда притегля около 1 тон вещества, летящи към планетата с голяма скорост. По време на полета, те се превръщат в плазма и придобиват електрически заряд. Като достигне Юпитер, както и се получава при Земята, веществата заобикалят планетата по полюсите, като образуват ярки светещи кръгове от заредени частици.

И по-рано специалистите са наблюдавали светене в атмосферата на Юпитер, но до сега то било смятано за атмосферно явление породено от особеностите на самата планета, например огромно освобождаване на електрически заряди. Сега вече светенето има съвсем друг характер.

Взаимодействието между Йо и Юпитер е интересен обект за изследване: въртене на небесно тяло, което се явява проводник на електричество, около голямо небесно тяло със силно магнитно поле - предполага се, че това е разпространено явление във Вселената. Възможно е някои неотдавна открити екзопланети да образуват подобни системи със своите звезди.

Според белгийските учени, откритието било направено с помощта на ултравиолетовите камери на космическия телескоп Хъбъл.

http://www.epochtimes.com.ua

1 коментар: