петък, 19 юни 2009 г.

Перлата , Дарът на морските дълбини


Сред многобройните скъпоценни камъни, перлата винаги е заемала особено място. Особено загадъчна и любима, именно тя е била първото известно на човека украшение още в зората на нашата цивилизация. Този чудесен камък е уникален и няма аналози, като съчетава удивителна красота с нестандартни свойства.
Историята на перлата се губи назад във вековете, но вероятно тя е започнала, когато в търсене на храна, човекът е открил поредната раковина, и вместо с храна се сдобил със сияещ малък камък, на когото е било съдено да положи началото на епохата на скъпоценните украшения.
Перлата нямала нужда от обработка, тя имала кръгла или крушовидна форма, и хората започнали лесно да я използават за изработването на украшения.

Необикновеността на перлата се състои в нейната огромна в сравнение с дугите скъпоценни камъни, скорост на образуване. Ако диамантът и малахитът пресмятат своята възраст от времето на динозаврите, а в късовете на янтара учените намират запечатани древни насекоми, то перлата се появява бързо, за десетилетия. Това е защото перлата е органически продукт, който се получава в резултат на проникване в раковината на външни дразнители, песъчинки или червеи-паразити. Раковината няма други методи за защита, освен създаване около агресора на слоеве от седеф. Целта е да се обездвижи нападателя, за да няма той възможност да причини вреда на меките тъкани на раковината.
Но дали мидата рабира, че именно перлата, която я спасява от първоначалните причини за безпокойство, в бъдеще
ще стане причина за нейната пълна гибел.
Цветът на перлата зависи от изходното ядро, от вида на раковината и от мястото, където расте. Той варира от млечнобял до почти черен със светлолилав или розов оттенък.
Има перли сини, сиви, розови, жълти......Размерът е право порпорционален на възрастта на перлата: около 12 години са нужни за получаване на камък с размери на грахово зърно, а образуването на камък с диаметър 8-10 мм отнема около 40 години.

Днес методите на добиване на перли са два -
-търсене на бисерни миди на дъното на моретата или реките, метод използван от дълбока древност.
- култивирани миди, в началото на 20 век в Япония фирма Mikimoto започнала да отглежда бисерни миди.
Голяма част от перлите на световните пазари идват от ферми в Япония или Австралия. Отглеждането на мидите има няколко етапа:отначало бисерните миди 2-3 години растат в пресноводни "ясли", след това се преместват в солена вода на няколко километра от брега. Готовата перла може да има всякаква, даже ъгловата форма, всичко зависи от облика на първоначалния дразнител, който се влага в мидата.
По свойствата си такива култивирани перли по нищо не отстъпват от намерените на дъното на морето от ловците на миди, дори формите и качеството нерядко превъзхождат естествените.
Именно култивирана перла използва американската къща Tiffany, като активно съчетава перли с диаманти.


По-високата цена на натуралната перла се дължи основно на по-голямата трудност при добиването й - това винаги се е считало за много опасна работа. Днес ловците на бисерни миди се срещат рядко, което пък още повече увеличава стойността на натуралните перли.
В по-ранни времена, търговията с перли била важна част от държавните икономики на много страни. А
нглия, Испания, Холандия, Франция се съревновавали през 15-19 век за право да притежават "перлени ниви" в Южна Америка, Индия и островите от Карибския басейн.Александър Македонски преди нападението си над Индия, първо превзел остров Сокотра, който се славел със своите черни перли.
Перли са били добивани и в Европа - римланите ги получавали от водите на Британските острови, особено реките на Ирландия.
Русия, по-точно нейната северна част, също била известна със своите перли, които ставали национални украшения за всички слоеве на обществото.

Но с времето пресноводната перла ставала все по-голяма рядкост, днес я добиват само в Бавария и
САЩ.
Голяма част от морските естествени перли днес се добива в Индия, Цейлон, Таити, Иран и на Червено море. Най-ценната перла -"жълта ориенталска" се добива в Персийския залив.

Търсененто на перли е хазартно и ненадеждно занимание, защото средно само една от 40 раковини съдържа перла. Макар че понякога има и уникати - до 80 малки перли в една раковина.


Медалът има и обратна страна, перлата старее, макар и бавно, но животът и рядко надвишава 500 години. Това е свързано отново с органическите вещества, които съставляват по-голямата част от камъка. С времето те се разлагат и предишните великолепни цветове губят блясъка си, почерняват , а по-късно и всичко се разпада на прах. Перлата се уврежда от ярка слънчева светлина, от прекалена влажност или обратно, повишена сухота на въздуха, от контакт с изпотената човешка кожа. Не е възможно да се възстановят веднъж изгубените качества на перлата, затова тези украшения изискват особени грижи.

Какви ли не поетически имена и магически свойства са приписвали хората на перлите през вековете. Славяните я наричали "сълза на радостта". Китайците смятали перлата за вкаменена във водата лунна светлина, или капки роса, паднали от очите на богинята на любовта. Древните гърци вярвали, че това са сълзите на морска нимфа. В древността статуи на богините Афродита, Венера, Астарта и Изида са украсявани с множество перли като символи на висша женственост и чистота.
Перлата се споменава в религиозните писмена - в Библията, Корана, Талму
да....
В Древен Рим са носили перлени огърлици, за да пазят съпружеската вярност, в Китай на перлата са приписвали способност да пази от лоши очи и неоправдан риск, като смятали, че лекува болни очи и уши.
В славянските страни перлата била камъкът, който възвръщал на собственика й изгубена радост в живота.
В Средновековието перления прах се смятал за универсално лекарство против възпаления и треска, а европейските манарси пренесли в Египет и Рим навика да се пие вино със разтворена в него перла. Това било висшо проявление на разкош, а също така сложената в чашата на госта перла показвала чистотата на помислите на домакина.

Астрологически перлата подхожда на всички знаци от Зодиака, но постоянно следва да я носят Риби, Близнаци и Скорпиони.


Още една удивителна способност на перлата това е нейната световна полулярност. Това е камък, който никога не е излизал от мода, а благодарение на огромното разнообразие от цветове, форми и размери, той е бил любим не само на особите с царска кръв, но и за обикновените хора.

Освен като бижутерийно украшение, с перли се украсявали дрехи и обувки, съдове и предмети от интериора.
Първото споменаване на перлата е в шумерските хроники от 2300 г.пр.н.е. В Китай перлите се използвали още през 22 век пр.н.е., като право да ги носят имали най-високопоставените чиновници и императора.
В Древен Рим , с неговата склонност към пищност, украсявали всичко без значение с перли. Великите императори Цезар, Нерон и Калигула носели огромни огърлици от перли и злато. Царица Семирамида носела седем огърлици от розови перли.
В държавите на Южна Америка с перли украсявали дори и стените на зданията.Завоевателите намирали цели стаи в храмовете, облепени в перли.

В Европа до 15 век перлата се смятала за най-скъпия камък, втора вълна на полулярност тя имала в епохата на Възраждането с откриването на американските запаси от перли.
Тя била и камък на християнската църква, активно била използвана за украса на дрехите на свещенниците, както и за инкрустиране на иконите и други църковни предмети.
В Русия перли носили всички - от представителите на елита и висшето духовенство, до крепостните селяни. В императорския дом на Романови много харесвали перлени украшения, и особена страст към тях имала Александара Федоровна, като предпочитала перлите пред всички останали скъпоценни камъни.

Не излязла перлата от мода и в 20 век, знаменитата Коко Шанел направила перлите демократично украшение и необходим атрубут на гардероба на всяка съвременна жена.


Перлените украшения: огърлици, обици, гривни и пръстени са полулярни сред всички слоеве на обществото. Те се смятат за класически и подходящи както за вечерната рокля, така и за летните дрехи. Цената на перлата зависи от размера, произхода и правилността на формата, затова всеки човек може да намери перлено украшение по своя вкус и финансова възможност. В това се състои и още един феномен на перлата, удивителна скъпоценност, която заличава социалните различия. Перлата не се кичи с величие както гордо проблясващите диаманти и изумруди, но очарова с изящност и съвършенни очертания, подарени от самата Природа.

ladymix.biz

Няма коментари:

Публикуване на коментар