петък, 8 май 2009 г.

Цар Иван Страцимир и Видинското царство

Untitled Document

Цар Иван Страцимир ( 1356 - 1396)

Владетел на Видинското царство, вторият син на Иван Александър от брака му с Теодора, дъщерята на влашкия войвода Иван Басараб. С коронясването си Иван Страцимир получил Видинска област. Когато Иван Асен се жени за еврейката Теодора, и се ражда Иван Шишман, Иван Страцимир управлява Видин от името на баща си. През 1355 г. престолонаследникът Михаил Асен загива в битка срещу турците и за негов заместник е обявен Иван Шишман. Тогава Иван Страцимир се обявява за самостоятелен владетел на Видинското царство. Жени се за влашката принцеса Анна, с цел да си осигури подкрепата на влашкия войвода Никулас Александру Басараб. С мълчаливото съгласие на баща си управлява самостоятелно 10 години, но на 30.05. 1365 г. маждарският крал Людовик Първи Анжуйски превзема Видин и пленява Иван Страцимир.
През 1369 г. Иван Александър организира православна коалиция срещу маджарите заедно с деспот Добротица и влашкия войвода Владислав Влайку, превзема Видин и връща Иван Страцимир на власт. Страцимир управлявал още 27 години своето царство.
След смъртта на цар Иван Александър (17 февруари 1371 г.) българската държава е разпокъсана на три дяла, подвластни на Иван Шишман, Иван Страцимир и деспот Иванко, син на Добротица. Иван Страцимир се възползва от затрудненията на търновския цар, за да завладее Софийската област. Той стига дотам, че подчинява тази област на цариградския патриарх. Иван Шишман обаче не се помирява със загубата и отново завоюва Софийско.
През 1381 г. Иван Страцимир отстранява митрополита на Видин под предлог, че е ръкоположен от Търновския патриарх, и самоволно подчинява Видинската митрополия на Константинополската патриаршия.
В края на 14 век настъпват трагични години за Търновското царство. След продължителна обсада столицата Търново е превзета през 1393 г. В турски ръце пада и Никополската крепост, където е пленен и цар Иван Шишман. Три години след края на Търновското царство видинския владетел Иван Страцимир, балансирайки между унгарските и турските интереси, успява да се задържи на престола.
През 1396 г. многобройна унгарска армия, предвождана от крал Сигизмунд и подкрепена от съюзилият се с него видински цар, тръгва на кръстоносен поход с цел да освободи българските земи. На 28 септември 1396 г. армията на рицарите е разбита край Никопол от султан Баязид, син на султан Мурад. Иван Страцимир е измамен и пленен от Баязид, с което България накрая е победена и пада под турско робство. Иван Страцимир е убит чрез удушаване в затвор в Бурса.

Видин - последната българска столица пада под турска власт. Превземането му бележи края на средновековна България.1 коментар:

  1. Анонимен.Генади Савов-историк.Княз Лазар е решил с военна кампания да отблъсне турците на султан Мурад,които искали да завладеят Сърбия.Сръбският владетел събирал войска от цяла Сърбия.В помощ му дошли босненски,хърватски,чешки,влашки,албански военни отряди.Видинския цар Иван Срацимир тайно пратил войска-един отряд от с.Кнежа с водач-болярина Николай Парчия с корен от Босна.На Косово Поле хиляда триста осемдесет и девета година сръбската армия на княз Лазар заедно с българският отряд от Видинска област атакували турците.Нито една от воюващите страни не победила.Загинали турският султан и сръбският княз,а болярина Н.Парчия с оцелелите си воиници се завърнал в замъка си в Кнежа,но скоро го продал и се изселил в гр.Чипровци.По В.Мутафчиева-Кратка Хроника,Христо Матанов-Битката на Косово Поле.

    ОтговорИзтриване