събота, 25 август 2012 г.

Рокля от детски книжки, наречена "рокля за Пепеляшка"


Този екстравагантен модел от художничката Райън Джуд Новелин (Ryan Jude Novelline) може да се нарече "приказен" по две причини : от една страна дизайнът говори сам за себе си, а от друга - роклята буквално е изработена от приказки за Пепеляшка. За създаването на този книжен шедьовър били използвани изхвърлени детски книжки с ярки картинки.


Райан Джуд Новеллин се е родила и израснала в щата Масачузетс. След завършването на средното училище в Лексингтон, тя записала колежа в Род Айлънд, за да стане дизайнер-илюстратор. Освен това девойката изучавала живопис, скулптура, типография и дизайн на облекла. Точно в това време тя се заинтересувала как може да обедини тези дисциплини. По-късно тя посветила част от време то си за усвояване на хуманитарни науки и бизнес в Университета на Браун, след което работила над няколко проекта на Walt Disney Imagineering, Coca-Cola, GAP и други.


Себе си мис Новелин на шега нарича бостънски алхимик, който използва свободното си време в търсене на екстраординарното. Така се родила идеята за роклята, всяко парченце се състои от стотици думички, а площта на пищната пола от роклята е цели 22 000 квадратни дюйма. "Историите на нашето минало могат да станат част от устойчиво бъдеще" - е уверена Райън Джуд. Така че целта на проекта е не само да създаде декоративна дреха и да си поиграе със символиката, но и да привлече вниманието на обществеността по въпросите на екологията.


Съединените Щати много потребяват и много изхвърлят, затова въпросите с утилизацията на ненужните вещи с всяка година стават все по-остри. Разбира се книгите не са някакви полиетиленови опаковки или бутилки, които не е жалко да се дадат за преработка. Ние сме привикнали да се отнасяме към книгите с уважение, но ако необходимостта от някои от тях съвсем отпадне, ни се иска да им намерим друго приложение. Някои подаряват книги, други ги отдават за благотворителност. А има и една неголяма група от хора, които се стремят да съхранят книгата и да я направят материал за творчество.Райан Джуд се справила с тази задача, съчетала оригинални илюстрации от детски книжки за полата на роклята, обшита със златиста дантела. Закрепващи елементи са метални нитчета и обикновено тиксо. За създаването на роклята , без никаква чужда помощ и били необходими 9 дни - работата кипяла на пода на нейното жилище и на тревата около къщата й. Първоначално дизайнерката сортирала страниците в зависимост от цветовата гама, а след това ги събрала в триъгълни и правоъгълни детайли. Шлейфът първо се драпирал с муселин, а после се покривал с фолио. Последен штрих била златистата дантела, която с изящество се вписала в необикновената композиция."Роклята за Пепеляшка" била представена на изложба в Националния музей на наследствата в Лексингтон, а също и в Бостън, Ню-Йорк, Провиданс и Орландо. Работата заслужила международно признание, а Райън Джуд Новелин била наречена една от "стоте най-завладяващи моделиери по целия свят", редом с много признати лидери в тази област, като Том Форд, Коко Шанел, Джани Версаче, Александр МакКуин и Марк Якобс.


Понастоящем роклята се съхранява от художничката, а през 2013 година нейни изображения ще се появят във френски и бразилски сборници на авангардната мода. Надяваме се, че дотогава младата художничка ще удиви света с още нещо екстраординарно !


източник : http://www.facepla.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар