Translate

събота, 25 август 2012 г.

Рокля от детски книжки, наречена "рокля за Пепеляшка"


Този екстравагантен модел от художничката Райън Джуд Новелин (Ryan Jude Novelline) може да се нарече "приказен" по две причини : от една страна дизайнът говори сам за себе си, а от друга - роклята буквално е изработена от приказки за Пепеляшка. За създаването на този книжен шедьовър били използвани изхвърлени детски книжки с ярки картинки.


Райан Джуд Новеллин се е родила и израснала в щата Масачузетс. След завършването на средното училище в Лексингтон, тя записала колежа в Род Айлънд, за да стане дизайнер-илюстратор. Освен това девойката изучавала живопис, скулптура, типография и дизайн на облекла. Точно в това време тя се заинтересувала как може да обедини тези дисциплини. По-късно тя посветила част от време то си за усвояване на хуманитарни науки и бизнес в Университета на Браун, след което работила над няколко проекта на Walt Disney Imagineering, Coca-Cola, GAP и други.


Себе си мис Новелин на шега нарича бостънски алхимик, който използва свободното си време в търсене на екстраординарното. Така се родила идеята за роклята, всяко парченце се състои от стотици думички, а площта на пищната пола от роклята е цели 22 000 квадратни дюйма. "Историите на нашето минало могат да станат част от устойчиво бъдеще" - е уверена Райън Джуд. Така че целта на проекта е не само да създаде декоративна дреха и да си поиграе със символиката, но и да привлече вниманието на обществеността по въпросите на екологията.


Съединените Щати много потребяват и много изхвърлят, затова въпросите с утилизацията на ненужните вещи с всяка година стават все по-остри. Разбира се книгите не са някакви полиетиленови опаковки или бутилки, които не е жалко да се дадат за преработка. Ние сме привикнали да се отнасяме към книгите с уважение, но ако необходимостта от някои от тях съвсем отпадне, ни се иска да им намерим друго приложение. Някои подаряват книги, други ги отдават за благотворителност. А има и една неголяма група от хора, които се стремят да съхранят книгата и да я направят материал за творчество.Райан Джуд се справила с тази задача, съчетала оригинални илюстрации от детски книжки за полата на роклята, обшита със златиста дантела. Закрепващи елементи са метални нитчета и обикновено тиксо. За създаването на роклята , без никаква чужда помощ и били необходими 9 дни - работата кипяла на пода на нейното жилище и на тревата около къщата й. Първоначално дизайнерката сортирала страниците в зависимост от цветовата гама, а след това ги събрала в триъгълни и правоъгълни детайли. Шлейфът първо се драпирал с муселин, а после се покривал с фолио. Последен штрих била златистата дантела, която с изящество се вписала в необикновената композиция."Роклята за Пепеляшка" била представена на изложба в Националния музей на наследствата в Лексингтон, а също и в Бостън, Ню-Йорк, Провиданс и Орландо. Работата заслужила международно признание, а Райън Джуд Новелин била наречена една от "стоте най-завладяващи моделиери по целия свят", редом с много признати лидери в тази област, като Том Форд, Коко Шанел, Джани Версаче, Александр МакКуин и Марк Якобс.


Понастоящем роклята се съхранява от художничката, а през 2013 година нейни изображения ще се появят във френски и бразилски сборници на авангардната мода. Надяваме се, че дотогава младата художничка ще удиви света с още нещо екстраординарно !


източник : http://www.facepla.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар