петък, 24 август 2012 г.

В Япония за първи път откриха ледник

Горы Хида, известные также как Японские Альпы. Фото alpsdake

Японските учени открили движение на три обособени маси ледове в планините Хида, префектура Тояма и решили, че те трябва да бъдат признати за ледници. Това са първите ледници до сега, открити на територията на Япония. За находката  съобщава The Japan Times. Статията е приета за публикация и ще бъде отразена в списание  Seppyou (Снег и Лед).


За да наблюдават движението, което позволило да се класифицира масата като ледник, изследователите използвали система от електронни фарове. Положението на всеки от тях определяли с помощта на  GPS. В продължение на 3 години от 2009 те фиксирали преместване на замръзналата вода. Освен това изследователите периодически измервали дебелината на леда в различни точки с помощта на радар.

Учените открили в планините Хида три маси лед, които се движат със скорост от 10 до 30 сантиметра на месец. Дебелината на ледената покривка е от 27 до 30 метра, при това по дължина ледените маси достигат от 400 до 1200 метра.

За ледници се считат големи маси лед, натрупването на лед при които превишава топенето, и които се движат под действието на своята тежест. На този етап не съществува международна организация, която да се занимава с класифицирането и признаването на ледниците.

Ледниците в последно време привличат вниманието на все по-широк кръг от учени във връзка с тяхната чувствителност към измененияета на климата. Топенето на планинските ледници може да доведе до дефицит на прясна вода в някои райони. Неотдавна учените моделираха модел на процесите на образуване на Гренландския ледник и направиха извод, че неговото топене е неизбежно при повишаване на глобалната температура с 2 градуса.

източник : lenta.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар