неделя, 19 август 2012 г.

Walking House или Ходеща къща в КопенхагенСкандинавската арт - группа N55 от Копенхаген поразила света със своя уникален дом Walking House. И в този случай името трябва да се превежда дословно, къщата наистина ходи. Първоначално разработчиците обърнали внимание на каруците на циганите от 18 век и на това как те живеели и се придвижвали заедно с тях.

Вдъхновени от неочакваната идея, членовете на N55 проектирали дом с 6 крака, който може сам да се придвижва по пътя. Той крачи със скорост 60 метра в час. Това е много бавно, тъй като за сравнение човек изминава за 1 час повече от 2 км. Възможно е с времето домът да стане по-бърз.

Управлението се извършва с помощта на специален сензорен монитор, разположен вътре. По форма ходещата къща напомня шестстенна призма, която на всяка основа има по един прозорец. Вътре има една стая, и авторите на конструкцията твърдят, че в нея могат да се поместят 4 човека. Заедно с уникалното строително решение, домът може да се нарече и екологически, тъй като електричеството и топлата вода се осигуряват чрез слънчева батерия, разположена на покрива.

Също в него има система за събиране и преобразуване на дъждовна вода за последващо използване, камина на дърва и био-тоалетна. За придвижването му помагат 6 стоманени крака, работещи на пневматичен принцип, 3 от тях се намират на земята за поддържане на баланса и още 3 крачат. И така подред. При избор на маршрут няма принципна разлика по каква повърхност ще се наложи придвижването.

 Външни параметри на жилището: височина и ширина по 3,5 метра, дължина - 3,72 метра, тегло около 1200 кг.

източник :   http://www.facepla.net/

Няма коментари:

Публикуване на коментар