четвъртък, 20 септември 2012 г.

Перлата - легенди и суеверия

Съществуват безкрайно много легенди, обясняващи произхода на перлата. В древните индийски ръкописи например, се говори, че всички скъпоценни камъни - това е кръвта, която е пролял цар-змей Ассур в битката с чудовище. Там, където тя е паднала на дъното на реката, се образували рубини, обагрените с кръв пясъци на Ганг се превърнали в гранати. От пролятата кръв на царя в пустинята близо до морето се родил изумруда. Няколко дни оплаквало морето загиналия цар, и сълзите на морето се превърнали в перли.

Според друга индийска легенда, перлата - това е попаднала в раковина и застинала в нея капка дъжд. "Сълзи на морето", "застинала капка дъжд", "вкаменена лунна светлина", "сълзи на морски девици" - как само хората се опитвали да си обяснят тайната на раждането на този удивителен камък. 

В древността са смятали, че с помощта на перлата може ефективно да се излекува перде на очите или някои очни язви. Тя също укрепва зъбите и им придава блясък. Ако тя се държи в устата, благотворно влияе на състава на кръвта и успокоява сърдечната болка. При кръвотечение подобрява съсирването на кръвта. На бременните жени помага успешно да износят плода. Богатите велможи са пиели вино от перлени чаши, или от чаши с поставена в тях голяма перла. Те вярвали, че така могат да се предпазят от отрова.

И въпреки всичките си многочислени достойнства, перлата, както и опала в древността са се смятали за нещастни камъни. Перлата носела на собственика си загуба на илюзии и надежди. Смятало се, че да се сънува перла - това вещае неуспехи и беди, да се получи като подарък - сълзи, а да се подари перла - подозрение.

Съгласно обаче други поверия, перлата носи само щастие, богатство и радост, и се явява щастлив талисман.

Може би всички суеверия за нещастната перла  са свързани с това, че нейният живот не е дълъг. Тя живее около 150 години, а процесът на изсъхването и започва още след 50-70 години.

От древните астролози и влъхви е дошло поверието, че перлата е щастлив камък за родените под знака на Риби. Особено се препоръчвало да се носи от девойки или  неомъжени жени, независимо от възрастта.

Перлата спомага за дълголетие, придава яснота на зрението, предпазва от уроки, дава възможност да се предвижда бъдещето. Пръстен с перла предпазва от крадци и неуспешни сделки.

Перлата живее живота на своя собственик. Тя блести, ако той е здрав, и потъмнява, когато той умира. Затова понякога перлата е наричана "сълза на мъката".

Въобще перлата е коварна скъпоценност, в нея може да се крие негативна сила на Луната. Затова трябва да се отнасяме към нея внимателно, в противен случай тя може да донесе нещастие. Но както са казвали древните, ако човек е в мир със съвестта си, то и перлата ще му помогне да бъде непобедим.


Няма коментари:

Публикуване на коментар