събота, 22 септември 2012 г.

Активният живот снижава риска от развитие на рак на гърдата

Активният живот, който включва бързо ходене, градинарство и домашна работа помага да се намали вероятността от появяване на рак на млечните жлези, потвърждават учени от  Оксфордския Университет (Великобритания).150 минут умеренной физической активности в неделю — и у болезней не будет шансов! (Фото Hans Berggren / Johnér Images / Corbis.)
150 минути умерена физическа активност на седмица и болестта няма шансове (снимка Hans Berggren / Johnér Images / Corbis.)Изследването, провеждащо се по европейския проект European Prospective Investigation of Cancer, изучило повече от 8 хиляди случая на заболяване от рак на гърдата при жените. Било установено, че физически по-активните жени с 13% по-рядко ставали жертви на болестта в сравнение с тези, които водели заседнал начин на живот. Умерената физическа активност снижавал риска от заболяване с 8%.
Авторите на работата отбелязват, че техните резултати за пореден път подчертават важността на активния живот, като при това благотворно на здравето влияят и неголеми натоварвания: съвсем не е необходимо да тренирате, все едно се стремите да попаднете на Олимпиада. Съществуват много свидетелства за това, че физическите упражнения също така съкращават вероятността от появата и на рак на вътрешните органи.
Британското Здравно Министерство препоръчва ежеседмично да се отделят минимум по 150 минути за умерена физическа активност, например бързо ходене. Но само 39% от мъжете и 29% от жените изпълняват тези норми. 
Ако нямате време за спорт, може да се въведат някои изменения в рутинните занятия: вместо  асансьор да се използва стълбище, а на работа или на училище да се придвижвате пеша, доколкото е възможно, а не с автомобил.  Само в Обединеното Кралство физическата активност помага да се предотвратят повече от 3 хиляди случая на заболяване от рак на година.

изготвено по материали на Оксфордския Университет.

източник :  http://science.compulenta.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар