сряда, 5 септември 2012 г.

Електронните цигари е възможно да увреждат белите дробове


Учени от  Университета Афин (Гърция) заявяват, незвисимо от това, че електронните цигари, се оценят като "потенциално безопасна алтернатива" за пушачите,  те увреждат белите дробове.
Тези устройства произвеждат водна пара за вдишване, която съдържа само никотин и ароматизатори. Приборът се състои от батерия, патрон с течност и нагревателен елемент, който изпарява течността.

Е-сигарета состоит из батарейки, картриджа с жидкостью и нагревательного элемента. (Фото Marcus Brandt / dpa / Corbis.)
Е-цигара се състои от батерия, патрон с течност и нагревателен елемент. (снимка Marcus Brandt / dpa / Corbis.)

Изследователите изучили краткосрочния ефект на електронната цигара на различни потребители, включвайки пушачи с вече открити заболявания на белите дробове или непушачи, а също и хора без явни проблеми със здравето.
В работата участвали осем човека, които никога не са пушили и 24 пушача - 11 от тях с нормални функции на белите дробове и 13 с някакво заболяване на белите дробове, астма или друго хроническо. Всеки от тях в продължение на 10 минути пушил електронна цигара, след което специалистите измервали съпротивлението на дихателния път чрез множество тестове, включвайки спирометрия.
Резултатите показали, че у всички участници електронните цигари предизвикали незабавно увеличение на бронхиалното съпротивление със средно значение от 182% до 206%.
При пушачите с нормална спирометрия се наблюдавал значителен ръст от средния показател от 178% до 220%. 
Сега на учените им предстои да проведат още редица изследвания, за да изяснят дава ли пушенето на електронни цигари дългосрочен негативен ефект на белите дробове.
По-рано се смяташе, че е-цигарите са по-малко токсични и почти не нарушават сърдечната функция, и потенциално могат да станат революционен продукт за пушачите.
Подготовено по материали на  Medical Xpress.

източник : http://science.compulenta.ruНяма коментари:

Публикуване на коментар