петък, 26 октомври 2012 г.

"Рибешко око" получава електричество и от лунна светлина


Сферически преобразувател на светлинната енергия в електрическа , направен във форма на стъклено кълбо, се оказал толкова ефективен, че позволил на германски изобретател, живеещ сега в Барселона, да получава постоянен електрически ток дори през нощта.
Сферичната леща на удивителния слънчев генератор на електроенергия позволява да се увеличи ефективността на фотоелектрическата система с 35% в сравнение с неговите плоски събратя, фотопанелите.
Германският архитект Андре Броссел, с помощта на серво-машинки "извел в орбита" стъклена "планета" - фотогалваничен приемник, който винаги се намира във фокуса на концентриран светлинен поток, благодарение на системите за следене на положението на източника на светлината.
Навярно до сега не сме виждали по-красив генератор на електроенергия, притежаващ освен това способност да произвежда електричество от слабата лунна светлина.
Разбира се устройството се намира в стадий на концепция и едва ли в близкото бъдеще ще позволи да се решат енергийните проблеми в значителни мащаби, но изобретателят е уверен, че подобни устройства могат да станат не само източник на чиста енергия, но едновременно с това, да бъдат елементи от дизайна на съвременните сгради.
Андре продължава да експериментира с прозрачни сфери с различни размери и съчетания за максималнен ефект.


 източник : http://www.facepla.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар