събота, 26 януари 2013 г.

Училище с нулево потребление на енергия в Ню-Йорк
«Net zero» – е популярно направление в строителния дизайн. "Чиста нула" подразбира нулево потребление на енергия от зданието. Но в действителност това не означава  отказ от потребяващи енергия технологии, а компенсиране  на разходите с местни възобновяеми източници. С други думи зданието  «Net zero» потребява не повече енргия, отколкото може да произведе. 

Проект на сграда на начално училище, което икономично ще изразходва енергията и едновременно ще я произвежда, използвайки възобновяеми източници, се реализира в Ню-Йорк. Предполага се, че занятията в училището ще започнат през 2015 година.

Работата над проекта води  SOM - обширна архитектурна компания с отдели по целия свят от Ню-Йорк до Шанхай и Дубай.  SOM е признат лидер в областта на рационалното проектиране, имащ голям опит. Компанията е била избрана за разработка на проекта на училището в началото на 2012 година.

Училище  №62 ще бъде построено на участък от 3,5 акра на Стейтън Айлънд. В него ще се обучават 444 ученика от различни възрасти, на територията на училището ще има и детска градина. 

По мнението на Роджър Дъфи (Roger Duffy), ръководител на образователната лаборатория на фирмата, проектът предоставя "уникална възможност за формиране на нова парадигма на училищните сгради в Ню-Йорк, а защо не и по света".
Очевидно, че при цялата развитост на технологията, сгради с пълна реализация на концепцията «Net zero» не се срещат толкова често. По тази причина в компанията наричат проекта "лаборатория на устойчивост", и имат намерение да го използват като тестова площадка за бъдещи комерсиални проекти с технологии за генериране на енергия от възобновяеми изтрочници. 

Площта на училището ще бъде 6000 квадратни метра. Ориентацията е оптимизирана за създаване на максимална възможност за естествено осветяване на помещенията и за обезпечаване на висока производителност на фотоелектрическите панели, които ще покрият голяма част от повърхността на сградата. 

Главната сграда ще бъде раположена във вътрешен училищен двор. Според авторите това ще облегчи достъпа на слънчева светлина в помещенията, което ще икономиса енергия за осветление. За тази цел ще способства неголямата височина на сградата, само два етажа, и стъклените панели на покрива. 
Ориентацията на фасадата на юг ще обезпечи висока произвоидителност на слънчевите елементи. Цялата южна страна без прозорците ще бъде облицована с фотоелектрически панели, оптимизирания ъгъл на наклона на които ще позволи да се събира максимум енергия. 

Втората страна на екологическите проекти на  «Net zero» е енергопотреблението. Както твърдят в SOM, тяхното училище ще потребява с 50% по-малко енергия от останалите училища. Това компанията смята да постигне, като направи ултра-плътна енергоефективна облицовка на сградата за минимизация на загубата на топлина. В сградата ще се използват нискоенергийни осветителни тела и аналогична кухненска техника. Намаляване на енергопотреблението ще се постига и чрез управляема вентилация. 

По мнението на SOM, техният проект ще стане първото училище с нулево потребление на енергия в Ню-Йорк и в североизточните САЩ.


По материали на :  SOM

Няма коментари:

Публикуване на коментар