вторник, 5 февруари 2013 г.

Слънчевата инициатива в Калифорния достига 1 ГВт

Програмата на щата Калифорния «California Solar» по инсталирането на системи слънчеви панели, както за жилищно, така и за комерсиално използване, в настоящия момент финансира инсталиране на оборудване, достатъчно за производството на 1 гигават електроенергия - ниво, което не са достигнали нито един щат и нито една страна до този момент. 

Установка солнечных панелей


Програмата предлага връщане на средствата, изхарчени за инсталиране на система слънчеви панели. Купувачите получават компенсация за всеки ват слънчева енергия, получена на техните домове, предприятия, ферми, училища, а също така на всякакви държавни или некомерсиални организации.

Съгласно официалното заявление на чиновниците, жителите на Калифорния са инсталирали слънчеви панели с обща мощност 1066 мегавата, използвайки удобствата на инициативата  «California Solar» , стартирала през 2007 година с бюджет от 2, 4 милиарда долара, като една от стъпките за мотивация за развитието на отрасъла ВЕИ.(Възобновяеми Енергийни Източници). За сравнение например 1 гигават представлява примерно мощността от работата на две обикновени електростанции или един ядрен реактор. 

Размерът на паричните компенсации постоянно се намалява и на този етап е с 92% по-малък отколкото в началото на програмата. Но числото на заявките постоянно расте с всяка година, заедно с популярността на системите слънчеви панели. Като резултат според официалните заявления, паричните средства по програмата ще стигнат за да се достигне генериране на 1940 мегавата енергия към края на 2016 година. 

"Това е един от немногочислените примери на програмите, когато достигането на целта настъпва по-рано от очакваното" - казва Едуард Рандолф (Edward Randolph), директор на отдела по енергетика в комисията по въпросите за работата на комуналните служби на Калифорния, която следи за дадената програма. "Както и ние се надявахме, разходите се понижават, а пазарът се доближава до самоизкупуване". 

Програмата се явява част от инициативата "Милион Слънчеви Покриви на Калифорния" («California's Million Solar Roofs Initiative»), на стойност 3,3 милиарда долара, отделени от държавата за ръст на отрасъла на слънчевата енергетика.

Като цяло, инициативата, създадена от правителството през 2006 година има за цел да инсталира достатъчно количество слънчеви панели, за да генерира 3 гигавата енергия към 2016 година. Такова широко разпространение на търсенето слънчевите панели получиха благодарение на понижаването на цените им, предизвикано от световното производство на панели. Когато през 2007 в Калифорния стартира инициативата, предлагайки компенсации, инсталация на домашна система слънчеви панели струваше средно 9,76$ за ват. Сега тя струва 6,19$, което е с 37% по-евтино. 

Растящата популярност на арендоването на системи слънчеви панели, която позволява на собствениците на жилища да ползват оборудването, без да го купуват - също способства за ръста на слънчевата индустрия. Половината слънчеви системи, инсталирани  в щата - са заслуга на работата на слънчевата инициатива  «California Solar».

По информация на  Solar Energy Industries Association, ако се включат в разчетите и други източници - такива като слънчеви електростанции, които подават електричество към предприятия - щатът произвежда повече от 2 гигавата с помощта на Слънцето. 

по материали на : sfgate.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар