сряда, 3 юли 2013 г.

Първата "зелена" търсачка


Первая «зелёная» поисковая система
Един клик в търсачката  Ecosia.org спасява 2 квадратни метра влажни тропически гори, защото 80% от доходите се зачисляват на Световния Фонд за Дива Природа  (WWF) за защита на басейна на Амазонка. Дъщерният сервиз от  Bing и Yahoo - Ecosia също така разполага със собствени сървъри, които работят на екологически чиста зелена енергия. 

"Една от най-големите заплахи, стоящи днес пред човечеството ние смятаме, че е намаляването на екологичното здраве на нашата планета. Като социален бизнес, Ecosia прие решение да съсредоточи внимание на екологичната устойчивост като основна цел" - се казва в официалния сайт на търсачката. Съгласно разчетите, от момента на своето създаване до началото на 2013 проектът е предал около 1 милион  долара за защита на планетата от варварското стопанисване на човека. 

Первая «зелёная» поисковая система 

През последните 50 години ние се нагледахме на разрушението на тропическите гори: всяка минута от лицето на Земята изчезваше зеленина, еквивалентна на 30 футболни стадиона. До днешния ден хората успяха да унищожат половината от всички дъждовни тропически гори, да не говорим и за другите проблеми - неправомерен лов и риболов и нови строежи, носещи вреда на екологията. Политиците само даваха обещания, но нищо смислено на можаха да направят - или не искаха да направят. 

Ecosia вече за кой ли път указва причините, защо е толкова важно да се съхранят тропическите гори. В тях са съсредоточени най-разнообразните еко-системи на нашата планета - повече от 30 милиона видове растения и животни обитават в този регион, т.е две трети от всички видове в света. Дъждовните гори също така играят ключева роля в регулирането на климата на Земята, функционират като "белите дробове" на нашата планета:  те поглъщат огромно количество въглероден двуокис от атмосферата на Земята, съхранявайки естествения баланс. Изсичането на горите се смята за втората по важност причина за измененията в климата днес. 

Най-приоритетен е  Тумукумаке - регион в северна Бразилия. Тук се намира един от най-големите горски световни запаси -  - 38 867 квадратни километра (което съответства на размерите на Швейцария), от 80 до 90% от които все още остават незасегнати. Освен това , този регион е един от най-разнообразните биологически, също така тук се съдържа т около 20% от незамърсените водни запаси на Земята.
Первая «зелёная» поисковая система
Всички тези богатства иска за защити  Ecosia, като поддържа повече от десет годишната инициатива на бразилското министерство на околната среда, Световната банка, Световния екологичен фонд и Световния фонд за дива природа. Затова  Ecosia се стреми да увеличи потребителите си, за да направи своя принос в защитата на дъждовните тропически гори. Потребителите на  Ecosia могат напълно безплатно да помогнат да се спасят тропическите гори, като поставят екологичната търсачка по подразбиране в браузера си, или поне понякога да я използват. Толкова е просто!

"Ако на вас ви харесва това, което правим, помогнете да разпространим идеята" - апелират създателите на  Ecosia. – "Разкажете на своите колеги и приятели, учители и родители за нашето начинание. Освен това можете да ни последвате в Tweetter и да се присъедините към световното движение за устойчиво развитие".
Первая «зелёная» поисковая системаизточник : 
http://facepla.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар