вторник, 21 април 2015 г.

Учени оспориха първенството на Дарвин за създаването на Tеорията на еволюцията

Изследователи са заявили, че трудовете на Патрик Матю - шотландец, който е създал идеята за Tеорията на еволюцията 28 години преди Дарвин - са съществено недооценени. Статията, подробно разказваща за недооценените в своето време трудове, беше публикувана в  Biological Journal of the Linnean Society.
През 1831 година Патрик Матю е публикувал книгата "Гора от корабни дървета и саденето на дървета", в края на която е предположил, че естественият подбор не само обезпечава оцеляването на най-приспособените дървета, но и може да доведе до изменения на видовете в процеса на историческото развитие. Матю също така е предполагал,че след катаклизми оцеляват малобройни примитивни форми, а при отсъствие на конкуренция след катастрофата, еволюционният процес протича с по-бързи темпове. 

Независимо от революционността на тези идеи, те не са били забелязани. 
Учените заявили, че идеите на Патрик Матю са били съществено недооценени. Професор Майкъл Уил, един от авторите на статията за работата на Матю, твърди, че ако Дарвин е използвал логиката и стройно построена система от аргументи, за да убеди света в своите идеи, то трудът на Матю се отличава със стегнатост, блестящи догадки и представлява истински образец на дедукцията. 

За да възстанови историческата справедливост, професор Уил смята да създаде специален уеб сайт, на който ще бъдат публикувани трудовете на Патрик Mатю.

източник: http://www.gazeta.ru
превод от руски език: it-is-me


Няма коментари:

Публикуване на коментар