четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Гладуването напълно обновява имунната система

Американски учени са изяснили, че при гладуване организмът се избавя от ненужните и повредени клетки. Когато човек започне отново да приема храна, неговите стволови клетки произвеждат нови левкоцити, като фактически така се обновява имунната система
Гладуването в продължение на три денонощия може напълно да обнови имунната система, дори при възрастни хора. Според специалистите, става въпрос за "значително откритие".

Много диетолози критикуват гладуването, считайки, че то причинява сериозни поражения на организма, но в процеса на новите изследвания се е изяснило, че след гладуване стволовите клетки започват да произвеждат  голямо количество бели кръвни телца (левкоцити), които активно се борят с различните инфекции.

Учените от университета в Южна Калифорния предполагат, че тяхното откритие може да донесе огромна полза на хора с отслабена имунна система, например раково болни след химиотерапия.
Възрастните хора също могат да се възползват от методиката на гладуването. Тя значително ще повиши техния имунитет и ще им помогне в борбата с най-честите заболявания.
Както се изразяват експертите, гладуването все едно "натиска  копчето за възстановяване", заставяйки стволовите клетки да произвеждат нови левкоцити.
Гладуването дава команда "Пълен напред!" на стволовите клетки за размножаване и възстановяване на цялата система. При това организмът още в добавка се освобождава от старите и повредени клетки. Фактически болните и възрастни хора, с помощта на цикли на гладуване ще получат съвършено нова имунна система. -  Валтер Лонго, профессор по геронтология и биологически науки
В процеса на изследването на хората са се устройвали цикли на гладуване - от два до четири дни - в продължение на 6 месеца. Изследователите забелязали, че многодневното гладуване също така намалява количеството на фермента РКА, свързан със стареенето, а също и хормона, отговорен за растежа на раковите тумори.
Когато човек гладува, неговият организъм се старае да икономиса енергия, и за това от организма се премахват голямо количество неизползвани имунни клетки, на първо място повредените. В началото ние забелязахме, че при хората, както и при животните, при продължително гладуване количеството на левкоцитите в кръвта се намалява. Когато хората започнат да се хранят, се появяват нови бели кръвни телца - Валтер Лонго, профессор по геронтология и биологически науки
Ако това откритие се потвърди при клинични изпитания и от други групи изследователи, лечебното гладуване може да стане една от най-разпространените процедури, предписвани на хора с отслабена имунна система, на възрастни хора и на болни от рак.  
Учените обаче предупреждават, че да се прибягва към тази методика трябва под контрола на опитни диетолози и лекари, за да не се причини вреда на организма. Освен това лечебното гладуване не трябва да продължава повече от три денонощия.
източник : naked-science.ru


Няма коментари:

Публикуване на коментар