четвъртък, 30 юли 2015 г.

Как е изглеждала динята преди 500 години?

Съвременната диня - това е продукт на селекцията. Преди няколко стотин години, тя е изглеждала по съвсем друг начин. Нещо повече, нейната еволюция продължава. Например, преди няколко години, в Китай започнаха да се селектират квадратни дини.Какви са били някои от плодовете  преди няколко стотин години днес можем да научим само от картините на художниците, живели през тези времена. За това подробно пише  Vox.Съдейки по натюрморта на италианския художник Джовани Станки, съвременната диня само бегло напомня плода, който се е ядял  в XVII век.
PhotoChristie Images LTD 2015В долния десен ъгъл  художникът е изобразил резени диня,  доста различни  от тези , които ядем днес. Тази картина е рисувана около 1645-1672 година.
Специалистът по растениевъдство от Университета Уисконсин в Медисън, Джеймс Nenhuis, използва стари картини в своите лекции, където той говори за историята на селекция на културите. Това е единственият начин да се научи как е изглеждала една или друга култура преди 500 години.Как се е променяла  динята?Първоначално дините са растяли в Африка, но след това са започнали да ги отглеждат  в Близкия изток и Южна Европа. Около 1600ната година динята е станала разпространена култура в европейските градини.Древните дини  изобразени на картината вероятно също са вкусни, те са имали високо съдържание на захар, ядяли са ги пресни, а също така са правели от тях вино.  Въпреки това, динята е  изглеждала съвсем различно.C времето, хората селектирали нови сортове диня, те стават по-ярко червени. Вътрешната мека част на динята всъщност играе ролята на плацентата: тя поддържа семената й. По-рано през плацентата не е имало толкова ликопен, който дава червения цвят. Въпреки това, след стотици години на селективно развъждане малката диня с бяла плът се е превърна в големи  плодове, пълни с ликопен.Този цвят не единственото нещо, което хората са  променили в динята. Напоследък учените се опитват да се отърват от семената. Така че може би в бъдеще съвременните  дини  ще останат само в фотографиите.


 Photo


източник.. http://bg.ru/entertainment/kak_vygljadel_arbuz_500_let_nazad-23013/

Няма коментари:

Публикуване на коментар