събота, 5 декември 2015 г.

19 days till Christmas

"Най-невзрачните и обикновени неща са най-красиви и идеални."
Радослав Петров


~Представи си една коледна картинка. Стоиш си вкъщи, приседнал до прозореца. Навън цари тишина, но отдалеч се чуват стъпките на някого. Хрупането на снега се слива с учестеното дишане на непознатия. Той се приближава и почуква на вратата ти. Леко подозрително и плахо пристъпваш към нея, защото не си очаквал никакви гости. Любопитството ти те кара да погледнеш през шпионката, но не виждаш нищо, просто черна картина. Отваряш вратата и виждаш една позната топла усмивка, в този момент сърцето ти затуптява. Поглеждаш надолу и погледът ти се спира на едно бяло писмо, което непознатият ти подава. Поемаш го, отваряш го и вътре намираш една прекрасно изработена коледна картичка.  Следва топла прегръдка и дълга нощ, прекарана със много-много стар приятел...~
------------------------------------------------------------------------------------------------ Успях ли да те вкарам в коледното настроение....Надявам се поне!!! 
Никога не съм била добра в писането и затова и тук не успях да сложа акцентът, където трябва. Но надявам се, че това ще помогне - Винаги когато наближи Коледа хората започват да си пращат разни неща.. Не! Не подаръци... За Картички говоря ...
Е именно Коледните картички - всички ги знаем. Някои от нас ги купуват месец по-рано и ги подбират внимателно, а други ги купуват в последния момент, колкото да не е без нищо. Но има и хора, които сами си ги изработват. Дълбоко уважавам тези хора. Лично аз пробвам вече от няколко години да правя такива картички, пада си голяма занимавка. С часове стоя и ги украсявам, но аз съм си перфекционист и винаги се старая да са все едно изкарани от някой филм. Разбира се, че можеш да ги поопростиш малко. Но независимо каква е една картичка, щом си я направил сам и си се потрудил за нея, със сигурност ще стопли сърцето на другия!!!

Струва ти се трудоемко, нали? Нямаш материали казваш? Ааа и време значи... Е събота и неделя е! Все ще отделиш час-два да прегънеш няколко парчета картон, после да ги изрисуваш, да залепиш една панделка например и да поръсиш с малко брокат... Това не са кой знае какви материали, можеш да ги намериш във всяка книжарничка. Ама това мързела е голямо нещо нали....

Да видим дали ако ти разкажа историята за картичките, ще успея да те впечатля до такава степен, че да си направиш тазгодишните картички на ръка? Предполагам, че никога не си се интересувал откъде е възникнала традицията за изпращането на коледните картички нали... 


Ами всъщност е доста простичко. Самата традиция е възникнала в Англия, през 1843, макар че според някои източници, точна година няма... Този, който е дал и живот на обичая за изпращане на картичките е Сър Хенри Кол (Sir Henry Cole) Работил е като служител на правителството, но е бил доста впечатлен от новият: "Public Post Office". Искал е и цивилните граждани да могат да го използват и накрая след дълго мислене, заедно със приятеля си, който пък бил актьор, Джон Хорсли (John Horsley), измислил и идеята за коледната картичка. Двамата оформили първите картички и ги продавали за един шилинг всяка (За нас сега това се равнява само на 8 цента, но за онези времена, това е било доста скъпичко). Само най-богатите можели да си позволят да изпратят каквото и да било по пощата и затова през 1840 е открито и първото пощенско учреждение, до което имали достъп и обикновените граждани.
Оттам нататък е ясно. Картичките добивали все по-голяма популярност. 
Ръчно изработените коледни картички станали популярни едва през 1910-20. Те обикновенo били с доста по-различни форми от обикновените, имали всякакви неща подобни на фолио по тях, както и различни панделки. Това наложило картичките да се предават на ръка, поради невъзможност да се изпратят по пощата...Но пък и заради това е доста по приятно ако получиш картичката лично от някой, от колкото я вземеш от пощенската кутия!!!

Но ако трябва да говорим за ПЪРВИТЕ някога правени картички, то това са били именно ръчно изработените, които датират може би от около 500 години преди новата ера! Тогава картичките представлявали просто лист папирус, който се тълкувал от египетските и китайските цивилизации като послание за доброжелателност и благословия. Несъмнено е, че тези картички са били правени на ръка, и че са били първите картички, правени някога от хората!

Еее не мислиш ли, че е по-добре да продължиш старата традиция и да върнеш лентата малко назад... Пробвай поне тази Коледа... Няколко листа картон, цветни моливи, ножичка, линийка, малко въображение и сътворяваш чудеса. И да не се получи идеално, винаги можеш да повториш опита, но пък и никой няма да гледа толкова на това как точно изглежда картичката, щом е направена от сърце това е достатъчно!!!

Ако ти е трудно да си измислиш визията на картичките, можеш да изпробваш някои от идеите долу:
Източници:
http://www.whychristmas.com/customs/cards.shtml
http://cardsplus.com.ua/catalog.html?id=43

Няма коментари:

Публикуване на коментар