понеделник, 7 декември 2015 г.

17 days till Christmas

Направи си сам - Снежен глобус


Всеки празник се познава по обичайните си елементи... Като чуеш заек се сещаш за Великден, ако чуеш агне - за Гергьовден, ако чуеш риба, за Никулден, но какво ако чуеш преспапие... Учудвам се как толкова много хора не знаят какво означава това и винаги ме питат: Това какво е? Ако го видят се сещат, но самата дума им е непонятна. 

Ако и ти не се сети какво е преспапието една снимка дали ще проясни умът ти:


Аа..Даа...знаеш какво е, но сега научаваш, че се наричало така! 
Думата преспапие идва от press и от папирус, или с други думи нещо, което да затиска хартията.(например разпилените листове, или документи). Но с времето, за да не бъде просто една грозна тежест хората са го поукрасили и са му придали късче от коледния дух. Сега преспапието се е превърнало в неотменна част от декорацията вкъщи. И със сигурност не го използваме както подобава, но пък ни внася настроение за празника!

Сега ще ви представя една малко по-различна идея за преспапие, което можете да си направете сами, но то не е от онези видове, които можеш да разклатиш и да наблюдаваш как снежинките покриват дядото, застанал посредата или снежния човек, държащ метлата си. Това по-скоро играе само ролята на една картина, която сякаш наблюдаваш през прозореца.

Работата е проста и не ти трябват много материали:
 - Един буркан
 - Боя за стъкло
 - Сол
 - Коледни фигурки

1. Първо трябва добре да измиеш буркана. *Преди да преминеш нататък се подсигури, че изцяло си го изсушил. 

2. От тук: https://app.box.com/s/70r7innuzugxugfi95yn си изкарай формата, която ще ползваш като шаблон, за да направиш прозорчето на буркана. 


3. След като се сдобиеш със овалната форма начертай я на парче залепваща хартия, изрежи получения овал и го залепи точно посредата на буркана.

4. Използвай специална спрей боя -  Krylon Looking Glass Mirror-Like Paint (Но аз лично мисля, че всяка боя, която е за стъкло би свършила работа тук. Единствената разлика е, че тази боя придава огледален бялсък на стъклото)

5. Следвай инструкциите и оцвети целия буркан отвън. Изчакай боята да изсъхне и след това махни парчето хартия.


6. Сега вече си получил прозорчето към своята коледна картина. Наръси малко сол в буркана, колкото да се запълни дъното (ако не си пестелива персона, сложи и повечко) - това ще е нашият сняг. Сега сложи една-две коледни фигурки вътре. Можеш да украсиш буркана отгоре с каквото пожелаеш, панделка, връвчица...И с това снежният глобус е готов... Но не забравяй: разтръскаш ли го фигурките ще паднат и ще трябва наново да го отваряш и да ги наместваш....

Ако тази Коледа сте на червено и се чудите какво да подарите, това би ви свършило прекрасна работа, особено ако човекът, за когото е предназначено се радва на коледните джунджурийки. :)


Източници: 
http://www.the36thavenue.com/how-to-snow-globe-tutorial/

Няма коментари:

Публикуване на коментар