петък, 30 ноември 2007 г.

Морска Легенда


Седна, морската богиня ескимоска(иниутска) легенда

Легендата за това как Седна се превръща в морска богиня е разказвана сред ескимоските племена на Арктика. Историята е различна за различните региони. Въпреки това във всички версии една млада жена става майка на всички морски създания. Тя контролира морските обитатели и улова на инуитските(ескимоските) ловци. Тази версия е сбор от много Седна истории.

Имало едно време млада жена на име Седна. Тя живеела в Арктика с майка си и баща си. Тя обичала родителите си и била много удовлетворена от живота си. Седна имала изобилие от храна и топли кожи за носене. Тя харесвала уюта на родния си дом и отказвала да се ожени. Много инуитски мъже желаели Седна за съпруга и искали разрешение от родителите й да се омъжат за нея. Но Седна отказвала на всички. Дори когато родителите й настояли, че е време да се омъжи и да спази традицията, тя не се съгласила.
Това продължило доста време, докато един ден не дошъл един специален мъж да посети Седна. Той й обещал изобилие от храна, и кожи за дрехи и одеала. Седна се съгласила да се омъжи за него. След сватбата той я отвел далече на неговия остров. Там, като останали сами, той й показал, че не е мъж като всички останали, а е птица , преоблечена като човек. Седна била много ядосана, но вече била пленница и трябвало да направи най-доброто за себе си. Мъжът й разбира се не бил добър ловец и не можел да й осигури достатъчно храна и кожи. Човекът-птица можел да лови само риба. На Седна й омръзнало да се храни само с риба всеки ден.
Те живеели заедно на острова, докато един ден бащата на Седна решил да отиде да я посети. Като видял колко е нещастна дъщеря му, и че човекът-птица я е излъгал, той се ядосал и го убил. Седна и баща й седнали в каяка на човекът-птица и заплували към дома си. Приятелите на човекът-птица като разбрали какво се е случило с него, пожелали да отмъстят за смъртта му. Те полетели над каяка и започнали да махат с крила много силно. Това предизвикало огромна буря. Вълните се блъскали и заливали малкия каяк и било много трудно той да се удържи.
Бащата на Седна бил много уплашен, че каякът ще се напълни с вода и ще потъне в мразовитите води, затова изхвърлил Седна зад борда. Той си мислел, че това ще накара птиците-хора да спрат да махат с крила, но това не ги умилостивило. Седна не искала да остане във водата и се страхувала, че морските течения ще я отнесат, затова се хванала за борда на каяка. Но баща й се уплашил, че тя ще преобърне каяка и отрязъл пръстите й. От всеки един от пръстите й се родили морски създания. Те станали китове, тюлени и различни риби.
Седна потънала на дъното на океана и се превърнала в мощен дух. Нейният дом вече бил океанът. Ако сте я виждали, тя има главата и тялото на жена и опашката на риба.

Седна сега контролира всички морски създания. Ескимосите, които разчитат на тези животни искат да поддържат добри отношения със Седна, за да може тя да им разрешава да ловуват в океана. Ескимосите вярват, че трябва да пазят щастието на Седна.
Ако ловците не уловят дълго време нищо, Шаманът ще се превърне в риба. В тази нова форма той ще плува до дъното на океана, за да се помири с морската богиня Седна. Той ще среши сплетените й коси и ще завърже в тях панделки. Това я прави щастлива и усмирява гнева й. Може би защото Седна е згубила пръстите си, тя обича някой друг да сресва и да вплита в косите й панделки. Когато тя е щастлива, тя дава на ловците добър улов. Тя прави това, за да има храна и кожи за инуитите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар