понеделник, 13 октомври 2008 г.

Как да се преборим с хроничният запек

Лаксилин - един продукт за борба с хроничната (хабитуална) обстипация

Хроничният запек е сравнително често срещано страдание - много повече при жените, отколкото при мъжете. Това е типично заболяване на цивилизацията, което не се наблюдава при първобитните народи и при животните.
Причините са бедната на целулоза храна, липсата на телесно натоварване и стресовите фактори на ежедневието: страх, застоял начин на живот, емоционална лабилност. Честото волево възпиране на дефекацията (изхождането) също има определено значение при развитието на хроничния запек.
Лечението е насочено към едновременно повлияване на всички фактори: достатъчно телесно натоварване, но преди всичко към създаване на ритъм на дефекациите и към увеличаване количеството на изпражненията, което се постига чрез прием на храни, богати на целулоза, на изпълващи и набъбващи материи, прием на вещества, които дразнят рецепторите на дебелото черво и по този начин стимулират моториката му.

В продуктите, които имат слабителен ефект, често се използва Сена (Cassia acutifolia Del).
В Лаксилин не е включена сената по две причини. Първата е, че в последните няколко години се появиха научни съобщения за множество нежелани странични ефекти при приложението на растението. Смята се, че при по-продължително приемане на екстракти от сена се изявяват тоскични прояви. Втората причина е, че сената не е типично за нашия географски арсенал растение, и то не може да се култивира успешно тук. Достатъчна е само първата причина, за да се избегне употребата на това растение при създаване на продукти за човека.

Лаксилин (Laxilin) съдържа четири лечебни растения от българската флора, добре балансирани и дозирани, с цел да се създаде продукт, подобряващ моториката на храносмилателния тракт и неговото освобождаване. Това са : Елшовиден зърнастец (Frangula alnus - L), Ленено семе (Semen Sini), Обикновена луличка (Sinaria vulgaris Mill), Лютива мента (manta piperitaL.).
Зърнастецът, лененото семе и обикновената луличка имат подчертано очистително действие. Ментата е включена за потискане на евентуални спазми в стомаха.

Лаксилин е един продукт, създаден по всички правила на добрата и научна производствена практика, с много професионализъм и желание в помощ на здравето и високото качество на живот.


д-р Велев
http://www.velevipharma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар