сряда, 1 октомври 2008 г.

Сеноте в ЮкатанСеноте са дълбоки естествени кладенци. Те са може би най-интересните природни феномени в полуостров Юкатан, Мексико. Без тях маите биха били без достатъчно вода, защото там няма нито реки, нито езера. Дълбоките кладенци са били наречени TZONOT от езика на маите, и от тази дума на испански, е получена ценоте или сеноте.
Има някои други източници на вода в Юкатан. Това са естествени коруби в скалата, които в дъждовните сезони може да се напълнят с вода трайно за известно време. Касарес (1907) разказва за такава дупка близо Xul, която е 90 фута в обиколката и 10 фута дълбока. Има също така aguadas - водни дупки - естествени и изкуствени. Някои aquadas са може би старите сеноте, а други са били построени от маите за да служат като резервоари по време на сухия сезон.


От направените проучвания на сеноте е установено, че те са свързани с подземни пещери, в които тече подземна река, вливаща се в морето. Сеноте са изиграли важна роля в живота на ранните жители на Юкатан. Изглежда, че градовете на маите са израснали в региони, където има сеноте. Чичен Итца (Chichen Itza) служи като добър пример. Коул (1910) дава много ясно описание на формата, размера и външния вид на много сеноте. Още тогава той също е предположил за съществуването на подземна река, свързваща сеноте едно с друго и морето.

Полуостров Юкатан е основно варовикова платформа, която е създадена преди милиони години. През различните периоди , нивото на океана се е променяло и тази платформа се e озовала потопена под водата.
Когато нивото на океана спаднало отново, започнало формирането на пещерите. Дъждът, попадащ в тези формации създавал подземни тунели, в които водата е намерила пътя си обратно в океана. При този процес са се оформили също и сталагтитите и сталагмитите.
По време на последния ледников период, океаните са били 100 фута под реалното ниво. Около 18000 години назад, започнало топене на леда и океаните се повишили до ниво, което знаем сега, заляли са пасажите и са генерирали широка подземна река, система като никъде другаде по света.


За загадъчната цивилизация на маите, които са живели тук между 300 и 900 г.от н.е., сеноте (Dzonot = Свещени ), не са били само източник на прясна вода, но също така са играли важна роля в религиозните обряди. Смята се, че са били вратата към техния задгробен живот. Били са правени церемонии и ритуали в чест на подводните подземни богове. В някои каверни все още могат да се намерят доказателства за това.

Природните чудеса на полуостров Юкатан са безбройни и най-важните и необикновени от тях са сеноте. В Юкатан има са над 4500 сеноте, като само 1400 са действително изследвани и регистрирани. Маите са ги наричали dzonot . Гиралдо Диас Аплуче, военен командир в 16-ия век, е бил силно впечатлен от тези подземни каверни и басейни. Той се опитал да обясни смисъла на думата dzonot на испански език, което означава "нещо дълбоко". В Motul речник (речник на йероглифите на маите) , dzonot се определя като "крайно и дълбоко".
Сеноте са магически, загадъчни и уникални в света и са били, ресурс за прясна, сладка вода за местните в джунглите на Юкатан. Те са били също и свещените места на маите, смятани за входа към подземния свят.

Полуостров Юкатан се състои от порест варовик без видими реки; цялата прясна вода са подземни реки. Затова пещерите и кладенците(сеноте) са единствените места, където се събира прясна вода. Водата е кристално бистра, с тюркоазен цвят, с много приятна температура от 78 °. Сталактитие и сталагмитите, които са формирани вътре в сеноте, са естествени произведения на изкуството. В много пещери, дупките по тавана им позволяват на слънчевата светлина да прониква в сеноте, като се получава магическа феерия от светлина.
Сеноте на Юкатан са природно богатство, което трябва да се види от всички, и те трябва да бъдат защитени, така че човекът да не унищожи за няколко дни това, което природата е създавала за милиони години.

Сеноте отдавна са основните източници на вода в голяма част от полуостров Юкатан, понеже там липсват други лесно достъпни целогодишни източници на вода. Градът на маите Чичен Итца (Chichen Itza) е построен около един куп от тези естествени кладенци. Някои сеноте, като Сеноте на жертвоприношението в Чичен Итца, е играло важна роля в обредите на маите. Златни предмети, използвани при жертвоприношения са намерени в някои сеноте, и това е довело до археологическото подробно проучване на повечето сеноте в първата част на 20-ти век, което продължава и до днес.


Сеноте дайвинг

Сеноте са уникални по цялата планета. Техния феномен се състои в това, че водата в тях е на два слоя, като морската вода от океана прониква под сладководната в подземната система на сеноте. Прясната подземна вода е по-лека и остава над морската, която пък е по-тежка и пада отдолу и достига до много километри навътре в пещерните тунели на сеноте. Между двата слоя вода има зона за специфичен преход и се нарича halocline. Всяко ниво на halocline е различно за различните сеноте. Обикновено е на 10-12 метра / 33 - 40 фута и представлява феномена на сеноте: halocline функционира като физическа бариера, и изолира сладката от морската вода. Този ефект произвежда много специално усещане при гмуркане. Докато се плува през halocline , се получава "ефект на размазване", близките предмети изглеждат размазани и това контрастира с голямата яснота и прозрачност на останалата част на водата. Това дава нереално усещане, което засилва магическата сцена на сеноте. Много сеноте имат дълги участъци, където директен достъп до повърхността е възможен, поради това по-голямата част водолазите могат да се насладят на гмуркането в сеноте, без допълнително обучение. Но дайвинга (гмуркането) в сеноте крие и рискове.

Сеноте осигуряват достъп до обширна подводна система от пещери. Това предполага атрактивно пещерно гмуркане и за това са положени много усилия за опознаването и създаването на карти на подводните системи. Гмуркането в сеноте може да бъде и много опасно и няколко водолази са починали. Лесно е да се изгубите в галериите на поздемните пещери, а и видимостта лесно може да бъдат нарушена, ако теренът е тинест. Водолазите гмуркащи се в открити води не бива да се гмуркат без предварителни тренировки и обучение за гмуркане в пещери. В допълнение към обучението също се нуждаят от специална техника за гмуркане с висока степен на безопасност. Това включва множество мощни светлини, двойка регулатори. Водолазите следват правило известно като "правилото на третия". Това означава, че след като една трета от въздуха е използван, водолазът трябва да се върне; оставя една трета от въздуха за връщане, и една трета в резерв.

Има четири различни типа сеноте - тези, които са изцяло подземни, които са полу-подземни, тези, които са в земята, на нивото на езеро или изкуствено езеро, каквото е сеноте на Dzibilchaltun и тези, които са отворени кладенци, какъвто има един в Чичен Итца. Някои от тях са достъпни за плуване и гмуркане в пещерата, но това е спорт, и трябва да се практикува с професионален екскурзовод.

Няма коментари:

Публикуване на коментар