събота, 18 октомври 2008 г.

Парадонтозата не е само зъбно заболяване

Профилактиката трябва да започне от ранна детска възраст

Парадонтозата се смята вече за разспространено заболяване. Докато по-рано то засягаше предимно възрастните хора, напоследък различни автори посочват, че от него страдат и до 30% от хората в по-млада възраст.
В едни случаи парадонтозата причинява спонтанно кървене, сърбеж, тръпнене и болки в областта на венците. В други случаи тя протича по много коварен начин: започва без болки, протича бавно и когато пациентът се обърне за медицинска помощ, са налице усложнения.
Болестният процес обикновено започва с възпаление на венечния ръб. Той се отлепва от зъбите и се оформят т.нар. джобове, дълбоки няколко милиметра. В тях се образуват микроорганизми, зъбен камък, хранителни и кръвни отпадъци, които инфектират тъканта и поддържат непрекъснат възпалителен процес. Малко по малко болестният процес прониква в дълбочина, като засяга костта, която се намира отдолу. Получават се костни джобове. С други думи, венците и костта, обозначени с термина "пародонта" се разрушават и постепенно губят "терен". Зъбите се оголват, стават чувствителни към температурни и други дразнения, болният усеща неприятен вкус в устата и има неприятен дъх. Ако не се вземат мерки, зъбите, изгубили своята опора, започват да се клатят и да падат.
Трябва да се подчертае, че пародонтозата не е само зъбно заболяване. Понякога тя се появява в резултат на общо заболяване на организма: обикновено болестти на кръвоносната и нервната система , при еднокринни и професионални заболявания. Например хора, работещи във вредна среда, показват по-голям процент на заболеваемост. "Отключват" болестта неспазването на устна хигиена, неправилното хранене, нездравословният начин на живот, неправилното лечение или протезирането на зъбите. Тя може да има за причина генетична предразположеност.
От своя страна, парадонтозата, бидейки гнойно огнище в организма може да стане сама първопричина за сериозни общи заболявания: сърдечни, бъбречни, чернодробни и други. Профилактиката на това упорито заболяване би трябвало да започва от ранните детски години.
Известно е, че усилената функция изгражда и поддържа дадения орган. Детето трябва да бъде приучавано от малко да дъвче на двете страни.
Усиленото дъвчене на непреработени, нерафинирани, твърди природни храни, като плодове, зеленчуци, ядки и други, са най-важната предпоставка да имаме здрави венци и здрави зъби. То води до самопочистване на зъбите и венечните повърхности, масажира ги и подобрява кръвоснабдяването им.
Обратно, сладкишите, бонбоните, бисквитите, готвената, рафинираната и обработената храна съдействат за тяхното отслабване и заболяване.

1 коментар: