четвъртък, 23 април 2009 г.

За лечебните бани

Хипертониците да забравят за калолечението, жените с гинекологични проблеми - минералните бани

Лечебно-оздравителните процедури за много хора се превръщат в мания, независимо дали имат нужда от тях. По-този начин много от нас могат да си навредят, вместо да релаксират или да излекуват заболяванието си.

Към калолечението трябва да се подхожда много внимателно

Какво представлява калолечението? - То предизвиква дълбоко и продължително сгряване на вътрешните органи, активизира кръвообращението и обменните процеси в организма. В състава на лечебната кал влизат метали, витамини, хормони, биостимулатори. Те помагат за заздравявания на счупвания, изгаряния, следоперативни белези. Лечебната кал лекува проктит и простатит, хроничен бронхит и пневмония.
Но калолечението е абсолютно противопоказно при заболявания на кръвта, при всякакви видове новообразувания (много пъти хората дори не знаят за съществуването им), при нарушена функция на яйчниците, при бременност, болести на сърцето и бъбреците, при варикозно разширени вени. А при състояние на треска и тежка хипертония, тази процедура (температурният режим достига 36-42 градуса) може да доведе и до смърт. Затова е важно дори здрави хора да прилагат калолечението много внимателно. То може да се прилага частично, защото пълното обвиване с лечебна кал е голямо натоварване на организма, дори може да се каже, че е изпитание.

Лечебните бани също имат противопоказания

Лечебните минерални бани са също толкова популярна процедура, както и калолечението. За чудодейната сила на обогатената с минерали вода се носят легенди. Още повече, че у нас има много минерални извори и вече са факт немалко места с развит туризъм. Проблемът не е в желанието за развитието на този вид услуга, а в липсата на информация за състава на минералните води. Всяка процедура с лечебни бани има списък с противопоказания. Медицинските работници предупреждават за това, но не всеки път хората имат достъп до информация, а понякога дори настояват да се подложат на подобна процедура. Например, ако страдате от дискинезия на жлъчните пътища, от хепатит или някакви гинекологични заболявания, или от заболявания на щитовидната жлеза - тогава не би трябвало да се потапяте в сероводородни (сулфидни) минерални води, защото след това заболяването ви непременно ще се обостри.
Ако сте нервен тип, ако ви стяга сърцето или ви безпокои невродермит, тогава можете да си позволите йодо-бромна баня, сероводородната също е подходяща. Но в никакъв случай не си позволявайте терпентинова баня - приготвената от бяла и жълта терпентинова емулсия маса предлага много малко показания, повечето са противопоказания. Последствията от нея са доста тежки. Ако постоите в такава баня малко повече от необходимото, можете да си докарате сърдечен пристъп, а и сериозни изгаряния.

Минералните води могат да бъдат и вредни

Лекарите отдавна са забелязали една закономерност - на петия-шестия ден от приемането на минерална вода в определен курорт, хората получават рязко обостряне на същото това заболяване, което са отишли да лекуват на точно това място и с точно тази минерална вода. А това си има конкретно обяснение. Използването на вода с висока минерализация е равнозначно на прием на лекарствени средства. Въпреки разпространеното мнение, че от водата няма вреда, медиците са единодушни в становището си, че противопоказания все пак има.
Не трябва да се лекувате с минерална вода при остри форми на вирусен хепатит, при обостряния на язва, жлъчнокаменна болест и цистит. При бъбречнокаменната болест не е желателно да се пие хидрокарбонатна вода, ако камъните са по-големи от 0,8 мм в диаметър. Не трябва да се пие и при хроничен двустранен пиелонефрит, при бъбречна недостатъчност, както и при инсулинозависим захарен диабет.
Хлоридната вода е противопоказна при всякакви форми на исхемична болест на сърцето, при злокачествени тумори на стомашно-чревния тракт, при отоци.
На възрастните хора също не се препоръчва да пият такива минерални води.
От сулфатосъдържащите води трябва да се откажат имащите стеноза на хранопровода, атония на червата и прогресиращ захарен диабет.
Въобще трябва много сериозно да се отнасяте към лечението с минерална вода. Ако от детството си често боледувате, ако изпитвате слабост или неразположение, добре е да пиете по-слабо минерализирана вода. Пийте топла вода, негазирана, в малки количества. Също така още нещо важно - не пийте една и съща минерална вода повече от две-три седмици - ако се приема много дълго време, действието й върху организма отслабва.

Масажът също крие опасности

Дори най-обикновеният масаж крие редица опасности, особено ако на него се подложат хора, които страдат от заболявания на костната система - дискова херния, ревматоиден или реактивен артрит. Лекарите неведнъж са се сблъсквали с печалните последствия от такива сеанси, и то при абсолютно здрави на пръв поглед хора.
В списъка на възникналите след оздравителен сеанс нарушения са: обостряне на радикулит и миозит (възпаление на мускулите), разтягане на връзки и дори...скъсяване на крайници. Специалистите не се уморяват да напомят следното: преди да се подложите на сеанс по масаж, се консултирайте с лекар дали имате някакви противопоказания за тази процедура. Още повече, ако масажистът използва някоя от така наречените твърди методики - удари с ръце, изпъвания, лостове.
Освен при заболявания на костната система, масажът е противопоказен и при остри болки, кожни болести и висока температура. Не трябва да се масажират участъци от кожата, увредени в резултата на изгаряния и травми.
Твърдите методики при масажа са противопоказни и за тези, които не са физически подготвени за това. По принцип опитният масажист прибягва до подобни методи на въздействие едва на четвъртия-петия сеанс, когато пациентът вече е свикнал с него.

Препоръки

Когато решите да ползвате кални или минерални бани, непременно се посъветвайте предварително с вашия лекар. Не забравяйте да носите със себе си и здравния си картон. Няма смисъл да ходите на оздравителни процедури само за една седмица - необходими са поне две.
Промяната на климата и новите силнодействащи процедури са тежък стрес за отслабения организъм. Ако сте минали четирийсетте и имате редица болести и оплаквания, идете в позната за вас среда - близък до вашето населено място климат, без резки промени на атмосферното налягане и температурата.
Пристъпвайки към процедурите, не трябва да се съчетават такива сериозни методи като калолечение с лечебни бани и масаж в един и същ ден. Това може да докара на вашия организъм сериозни изпитания.
И накрая - на преяждайте!

1 коментар: