събота, 6 септември 2008 г.

Колон-хидротерапия

Здравото тяло се базира на здрави черва
Какво е колон-хидротерапията?
Това е метод за промивки и рехабилитация на червата. Колон-хидротерапията е най-ефикасният метод за детайлно и качествено изчистване на цялото дебело черо. Тя елиминира ефективно натрупването на екскременти и разлагащ се материал върху стените на червото. Този естествен процес на пречистване елиминира всеки симптом, пряко или непряко свързан с лошото функциониране на червата.


Кой се нуждае от колон-хидротерапия?
Факт е, че почти не съществува човек, който има нормално функциониращо дебело черво. Повечето от нас страдат от нарушения на нормалния бактериален състав на червата - дисбиоза, като следствие от : лоши хранителни навици, консумация на химично обогатени храни и напитки, консерванти, ограничено движение, чест прием на антибиотици и други химични лекарства, стрес, отлагане на тежки метали като резултат от средата на живот и др. Всичко това причинява неизправност на храносмилателните процеси и спомага за формирането на вредни токсични материали.
Последствията на този процес, познат още като "самоинтоксикация" са: загуба на енергия, умора, депресия, липса на концентрация, агресивно поведение, тревожност, инфекции, ревматизъм, полиартрит, хипертония, проблеми с кожата, мигрена, алергии и други смущения, които днес се приписват на лошото функциониране на червата.


Какви ефекти може да има колон-хидротерапията?
Терапията премахва акумулираните застояли изпражнения, както и гниещи вещества от чревните стени. Този процес на естествено прочистване слага край на симптомите, които са директно или индиректно причинени от неправилното функциониране на червата.


Индикации - области на прилагане
Хидротерапията на дебелото черво е доказала полезността си при следните симптоми: запек, газове, диария, атонично дебело черво, хроничен колит, дивертикулоза, паразитни инфекции, чревни микози, хронични кандидози.
Друга индикационна група са последствията от автоинтоксикациите: ревматизъм, артрит, алергични заболявания, кожни заболявания, слаба имунна система, свръхтегло, целулит, депресии, хронично главоболие, бронхиална астма, хипо- и хипертония, хронично заболяване на простатата, хронично бяло течение.
Терапията е ефективна и при подготовка за диагностичен преглед на дебелото черво (контрастно вливане, ректоскопия, предоперативно прочистване на дебелото черво) или детайлна коремна ехография.


Контраиндикации:
Анемия, остри възпаления на дебелото черво, хернии, скорошни операции, остри хемороиди, фисури, гастроинестинални кървения, перфорации, бременност, тежка сърдечна недостатъчност, цироза на черния дроб.


Как се извършва терапията?
Хидротерапията на колона е много обхватна и по-пълна от клизмата. Лечението има за задача да изчисти естествената област на дефекация от ректума до сляпото черво. Процедурата включва контролирано вливане на предварително филтрирана и затоплена вода през малък спекулум. Пациентът лежи по гръб и е под непрекъснато наблюдение от професионален терапевт или лекар, който води процедурата. Водата, която изтича навън отстранява газовете, слузта, инфекциозния материал и фекалиите. По време на процедурата се извършва придружаващ масаж на корема, подпомагащ разтварянето на остатъчните нечистотии и за стимулиране на перисталтиката на дебелото черво. Модерната апаратура контролира по-прецизно водното налягане, температурата и потока, отколкото го прави стандартната болнична клизма. При конкретни индикации методът позволява добавяне на билкови тинктури или медицински кислород към филтрираната вода с цел повишаване ефективността на сеансите.
Хидротерапията на колона се провежда без никакъв дискомфорт, не причинява болка или спазъм и е много приятна и релаксираща за пациентите. Няма неприятна миризма или риск за здравето както за пациента, така и за тези, които са в контакт с него, както е при клизмата. По този начин се запазва и достойнството на пациента. Всички материали, използвани при сеанса са за еднократна употреба и се спазва най-висока степен на хигиенни норми.


Колко често може да се прилага?
В 90% от случаите е необходимо и достатъчно да се извършат от 3 до 5 сеанса на хидротерапия с интервал от 2-8 дни между тях. Всеки сеанс е с продължителност 30-40 минути. При хронични заболявания, антицелулитни или отслабващи програми е препоръчително да се проведат до 10-15 сеанса. След първоначалните серии се препоръчва да прилагате хидротерапията на всеки 3-6 месеца. По този начин се поддържат ползите, постигнати по време на първите процедури, а именно един добре функциониращ храносмилателен тракт.


Няма коментари:

Публикуване на коментар