неделя, 22 юли 2012 г.

С какво ни застрашава отслабването на магнитното поле на Земята?

Вероятно ще се полълни списъкът на проблемите от глобален мащаб, такива като глобалното затопляне, отслабването на озоновия слой. Жителите на Земята са изправени пред поредната опастност, свързана с отслабването на магнитното поле на нашата планета.

Основната опастност е свързана с това, че магнитното поле на Земята е в качеството на невидим щит, който закрива повърхността на планетата от космическите лъчения и слънчевия вятър - поток от високоенергетични частици. Ако магнитното поле се "обърне" (за последен път това се е случило преди около 780 хиляди години), то Южният полюс ще стане Северен и обратно. В определена фаза на "обръщането" полето ще бъде равно на нула, и земната повърхност ще бъде беззащитна.Първи от потока частици могат да пострадат спътниците и останалите прибори в орбита. Т.е. орбиталните системи за позициониране, като GPS, и системите за връзки ще престанат да фукнционират в случай на внезапно изчезване на магнитното поле. Като обърнем внимание, че болшинството системи за навигация са привързани към спътниковите данни, можем да очакваме транспортен колапс, който ще спре корабите и ще отмени авиополетите. Но не всичко е така безнадеждно. Ще трябва да се върнем към ориентацията по звездите.

Втората опастност - потокът частици увеличава вероятността от увреждане или промяна на ДНК и мутации. Ако йоносферата не защити повърхността на Земята, това ще доведе към ръст на онкологически заболявания. Потенциално - към съкращаване на видовете на Земята, което застрашава и човека. Но има и добра новина: прадедите Homo Sapiens - вид Homo erectus (човек ходещ изправен ), в своето време е преживал няколко "преобръщания" на магнитното поле. Напълно е възможно, именно отсъствието на полето да е подтикнало еволюцията на човека към превръщане в нов вид. Възможно е това да се случи и с нас.

Една от неприятностите се заключава в това, че до момента не съществува единно общоприето обяснение за това, защо магнитното поле на Земята въобще съществува. Неговата природа остава една от неразрешените загадки на научната мисъл. Затова, кога ще се получи "преобръщането" и вследствие на какви именно причини - остава открит въпрос, около който се водят спорове и обсъждания.

Преобръщането на магнитното поле представлява опастност не само за хората, но и за птиците, за които магнитното поле служи като ориентир по време на сезонните им миграции.

източник : http://ufolog.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар