неделя, 29 юли 2012 г.

НЕФРИТ


Прародител на всички минерали, основен камък на древната китайска медицина. Jade/ Нефрит- минерал от групата на амфиболите, светло сиво, жълто, светло- зелено, тъмно- зелено, синьо и черно - от древни времена се счита за камък на боговете.


В древността вярвали, че нефритът има много лечебни свойства: носи спокойствие, лекува бъбречни заболявания, откъдето и идва  името му (от гръцката NejroV (nefros) - бъбреците.). Маломерни камъчета от нефрит на външен вид приличат на бъбреците. 
Изненадващи свойства на нефрит - якост (два пъти по-здрав от стоманата), вискозитет, устойчивост на триене и киселини отдавна привлича вниманието на човека. Археологическите проучвания открили предмети от нефрит , свързани с епохата на неолита. От нефрит  произвеждали разнообразни инструменти и оръжия, издълбани амулети (най-вече бял нефрит), фигури на богове, бижута.
На особено  голяма популярност  се радвал в древен Китай, където го оценявали толкова високо, че от него правели плочки, които били разпространени заедно с монетите. Навсякъде по света са известни  китайски резбовани продукти: вази, купи, кутийки, животински фигурки,  топки, подредени една в друга, и други бижута.

Нефритът до средата на XIX век. е бил внасян в Русия от Китай. По това време, Петерхофската фабрика за  шлифоване на скъпоценни камъни , купувала  тъмно-зелен нефрит за хиляди рубли на pood, а за по-добро качество цената се удвоявала. В средата на XIX век. в източен Саян били открити находища на нефрит и била построена първата нефритена мина. Продукти на Петерховската фабрика от местен нефрит били демонстрирани на световните изложения в Париж и Лондон през 1862 г. и 1867.

Легенда
Една стара китайска легенда за нефрит казва, че камъкът възникнал на земята благодарение на молитвите на благочестив император. В продължение на много години той принасял жертва на боговете, молел се и водел праведен живот. Консултирали се боговете и решили да наградят праведния император. Но разбирането на боговете за награда не е като на хората - те пратили на  Земята  градушка от камъни. Три дни и три нощи падали от небето огромни твърди блокове. Хората вече били решили, че това е краят на земното им съществуване, когато изведнъж каменният дъжд спрял. Благочестивият император излязъл от скривалището си  да разгледа камъните. Веднага след като се докоснал до прекрасните зелени блокове, Боговете му изпратили големи познания за чудодейните свойства на минерала. Оттогава, нефритът се счита за императорски камък.

От най-далечни времена, от дълбините на хилядолетия преди нашето време, нефритът е националният камък на Китай, където той се нарича Ню-ши и където го смятат за  най-красивият от всички камъни. На нефрита приписват  пет ключови предимства отговарящи на пет духовни качества: мекият му блясък показва, мекотата на сърцето, неговата твърдост и устойчивост  говорят за умереност и справедливост, дълбокият му звук означава  солидни познания на науката, а неговата неизменяемост показва смелост, и най-накрая, неговата вътрешна структура - емблема на чистота.

От нефрита са изработвали отличителни знаци и украшения за китайския император.. В Китай, от нефрит създали шедьоври на изкуството - ваза на черни кокили от дърво, лампи с изумителна красота, като работата на китайските каменоделци поразява със своя финес: всички елементи, издълбани във вази, изпъкнали, и с богато въображение. На рафтовете на магазините за бижута излагали фигурки от нефрит, поразяващи с  удивителната си красота : малки фигурки за бита от сиво-зелен и бял нефрит, изобразяващи сцени от живота на Китай. Много често тези продукти са инкрустирани със златни накити и скъпоценни камъни. Великолепието на тези произведения е трудно да се опише.

В по-ново време нефритът е получил поетичното име "камък на живота." Този непрозрачен  зелен камък се смята за талисман, засилване на жизнеността и защита срещу всяка болест. В древен Рим, Гърция, Византия вярвали, че Jade/нефритът носи късмет в хазарта, и помага на състезателите  по време на Олимпиадата.

Нефритът получава името си от гръцката ишиас (болки в бедрото) или от испански izhada (камък на колики). Самото му име подсказва, че минералът се използва за медицински цели от болки в долната част на гърба и бъбречна колика.

През Средновековието, лекарите използвали нефрит- камък за лечение на мигрена, главоболие, бъбречно заболяване или разстройство на зрението. Препоръчвали да се  носят огърлици, изработени от нефрит. В допълнение, като амулет в сребро, нефритът предпазвал от зли очи и уроки. Съвременните бижутери правят красиви изделия от нефрит в сребро и злато.

Нефритът се използва широко от древни времена,  като изработвали от него инструменти и оръдия на труда, поради голямата му твърдост и якост.По-късно започнали да правят от него и орнаменти и украшения. Във Вавилон и Шумер са го смятали за магически камък, според легендата, богинята на плодородието Ищар го е носела в пояса си. В древен Китай, нефритът олицетворявал различните добродетели, той е бил използван в ритуалите на обслужване на боговете. От нефрит  е изсечен престола на императора на Китай, в посуда от нефрит се хранели благородниците, нефритени пръстени били символ на престиж. С прах от нефрит  в Китай са били третирани много заболявания. Авицена е лекувал с нефрит  заболявания на стомаха. В Централна Азия, гробницата на Тамерлан е затворена от надгробната плоча от черен и зелен нефрит, което се е смятало, че  предпазва от оскверняване.

Най-известните нефритени находища са открити в Китай , в западните разклонения на рида. Kуен-Лун близо до Кашгар и Хотан, под формата на камъчета по бреговете на реките, вливащи се от билата на планините. Основните находища на нефрит са известни и в  планината Памир, на запад на Куен-Лун. Най-големите световни нефритени находища са открити през 1969 г. в Канада - в провинция. Британска Колумбия. Големи находища се намират в Австралия. На запад от езерото Байкал ,в Източен Саян,  по реките Онот и Бибой са намерени  тъмно- зелен нефрит под формата на големи камъчета и камъни. В източната част на Сибир са намерени  отличен бял, жълт, бледо- зелен (светло- зелен) и черен нефрит, който по качество превъзхожда всички останали находища. Теглото на намерените нефритени камъни край реките обикновено варира от няколко килограма до няколко тона.

по материали от руски сайтове

Няма коментари:

Публикуване на коментар