вторник, 7 август 2012 г.

Реките започнали да доставят на Арктика 10% повече вода за последните 60 годиниОбемът на пресните води, които реките носят към Северния ледовит океан, се увеличил с 10% за последните 60 години, което може да доведе до промени в системите на теченията в Арктика, се говори в изследване, публикувано в списание  Nature Climate Change.


Международна група учени от САЩ, Китай, Германия, Япония и Великобритания установила, че за последните 60 години притокът на вода от реките на арктическия басейн се увеличил с 10 % и съставлява около 1,7 кубически километра на година (което е еквивалентно на обема на водите в езерото Онтарио в САЩ или два обема на Ладожкото езеро - бел.ред.) се казва в статията.)

Учените разгледали различни причини, които могли да доведат до увеличението на притока, сред които била, ускореното топене на вечно замръзналите райони в полярните райони. Въпреки това специалистите дошли до извода, че главната причина за увеличението на притока на водите - това е увеличеното количество дъждове, които идват в полярните райони с въздушните течения. Комплексният показател, който характеризира този процес - преносът на атмосферна влага - съгласно разчетите, се увеличава с 2,6% на всеки 10 години.

По мнението на изследователите , увеличението на притока на прясна вода може непредсказуемо да измени системата на теченията в Северния Ледовит океан, което ще повлече след себе си изменения в климата в региона.


http://eco.ria.ru/discovery/20120802/714814159.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар