вторник, 31 юли 2012 г.

Откъде е дошло името на СРЕБРОТО


Думата "сребро", Silber, както и "сребърен" се отнасят към германските silubr, чийто произход е неясен (може би думата е дошла от Мала Азия, от асирийски - sarrupum - бял метал, сребро). На гръцки  сребро - argyros, от Аргос - бял, блестящ, искрящ (индоевропейски корен ARG - блясък, да са светли), откъдето идва и латинското - Argentum. Интересното е, че единствената  страна, кръстена на химичен елемент (а не обратното) - това е Аржентина. Сребро (Ag) - скъпоценен бял метал, пластичен, сферографитен и ковък. Среброто е по-твърдо от златото, но по-меко от медта. Този метал  добре се полира, има най-високата отразяваща способност и има  най-високата електрическа и топлинна проводимост сред  металите.

Със среброто хората са запознати много отдавна. В древните пирамиди, археолозите са открили големи съкровища, сред които имало много прекрасни сребърни прибори. По това време То бе наречено "бялото злато" заради своята красота и качество. Специалната стойност на среброто в онези времена е възникнала поради това, че е добиването му е било много по-трудно от добиването на златото.  По тази причина, в определени периоди от древния Египет, то е било по-скъпо от скъпоценните камъни и златото.

Ако Слънцето се е свързвало в  древността със златото, което се е считало за свещено в Египет, то среброто е било символ на Луната и е било смятано за свещено в древна Асирия и Вавилония. Знатните жени на древния свят предпочитали сребърни бижута пред златни. Тъй като е известно, че среброто има охлаждащ ефект върху тялото.

Средновековните алхимици, ценяли  удивителните свойства на среброто (този метал се изобразявал като млад мъж с полумесец на  Луната в косата му), добавяли го към невероятната си отвари в надеждата за откриването на философския камък. И не напразно, защото бактерицидните свойства на среброто са известни още от древността. В древен Египет, за бързото заздравяване на рани, ги покривали със сребърни плочи. Сребърни съдове, използвали за съхранение на питейна вода, а в езера и кладенци, при тяхното освещаване  хвърляли сребърни монети.

От края на век XIX, до  Втората Световна война , колоидно сребро - разтвор от сребърни ултрафини частици в деминерализирана вода - е предписвано  почти толкова често от лекарите,  както съвременните медикаменти: За интравенозно и интрамускулно приложение с инжекции, за гаргара,  като очни капки, и др. др.

За съжаление, включените в широка употреба  антибиотици несправедливо изместиха този естествен антисептик. А именно колоидното сребро помага на тялото да се бори с инфекцията, без странични ефекти. Нито една от известнте  болестотворни бактерии не успяват да оцелеят при наличието на дори минимално количество сребро, особено в колоидно състояние. Спектърът на колоидно сребро обхваща 650 вида бактерии (за сравнение, спектърът на дейност на всеки антибиотик - само 5-10 вида бактерии).
В допълнение, колоидното сребро  силно подкрепя  имунната система, стимулира отделянето на соли на тежки метали и токсини.
Известно е, че поради бактерицидните  свойства на среброто, посуда от сребро, изработена за видни военачалници,  им е помагала по време на военните кампании да не страдат от чревни нарушения.

Не е чудно, че в средата на XIII век среброто е традиционен материал за производството на посуда. С оглед на физическите и химическите свойства на среброто: голяма гъвкавост, еластичност, ковкост, бактерицидност. Посуда, изработени от сребро, станало истинско бижу. Луксозни чинии, подноси, чаши, табли, сервизи, кани, служили не само на празничната трапеза, но и били  достойни за подаръци, а по-късно се превръщат в експонати на музейните сбирки.
В допълнение, среброто в продължение на векове е било смятано за символ на богатство и почтеност. Известен факт е, че семейството на граф Орлов, един от фаворитите на Екатерина II, притежавало сервиз, състоящ се от 3275 сребърни елементи, за производството на които било нужно повече от два тона сребро.

Доста древно е  техническото използването на среброто - за производство на огледала. Решаваща роля, изиграла неговата висока отражателна способност и пластичност.: от сребро, може да се получи плоча с дебелина от само 0,25 микрона.

До появяването на стъклените огледала, хората използвали  полирани до блясък метални плочи. Въпреки това, на разпространението на скъпите златни и сравнително по-евтините бронзови огледала  пречело жълтеникавият оттенък, който те придавали на образа. Полираните сребърни плочи отразявали точно всички  линии на лицето, без някакъв нюанс,  и в същото време много дълго можело да се запазват без да променят качеството си.

Днес, както и преди, този метал привлича бижутерите. Но както и при златото, за изработка на бижута, към среброто се добавят и други метали, най-често мед или цинк, алуминий, кадмий.  Част от среброто отива за производството на лекарства. Но основният потребител на елемента под номер 47 от периодичната система, благодарение на своите уникални свойства, като висока електрическа и топлинна проводимост и чувствителност , поради това то е широко използвано във фотографията и филмова индустрия, електроника, електротехника, изработка на прецизни инструменти, ракетостроенето.
Не случайно, последната в света чисто сребърна монета е изсечена доста отдавна.. Среброто днес  се  използва само за производството на възпоменателни монети и медали. Твърде ценен е този метал.

Масовото производство на среброто е в Мексико, Перу и САЩ. Най-големият пазар е Европа. Значителни пазари са Северна Америка и Азия.

http://www.beltashop.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар