понеделник, 27 август 2012 г.

Agri-Cube - мобилна зеленчукова ферма за гражданиРеалността е такава, че болшинството хора се стремят да живеят в градовете. При това на нас ни е нужна здрава и екологически чиста храна, без каквито и да е добавки с непонятен произход и консерванти. Но откъде да се вземе тази екологически чиста храна, след като все по-малко хора избират за своя професия селскостопанското производство.
Изводът се налага сам. Чисти продукти за хранене трябва да се произвеждат направо в градовете, където е концентрирано населението, и може да се обезпечи селскостопанско производство с необходимите ресурси. За това в града има всичко необходимо, освен свободно пространство.
Крупната строителна японска фирма Daiwa House предоставя свое решение на проблема за снабдяване на цивилизацията със свежи зеленчуци. Тя предлага мобилна ферма за зеленчукопроизводство. Целевата група на новия продукт на  Daiwa House – са жилищните комплекси, хотелите и крупните ресторанти.
Японците нарекли своите модули  Agri-Cube и ги рекламират като първа стъпка към индустриализацията на селското стопанство, която ще го приближи към местата, където хората живеят и работят.
Гражданите на японските острови вече отдавна се опитват да вървят към това направление, като отглеждат близо до жилищата си свежи зеленчуци. Но градската земя е скъпа и на много места самоделните градини препятстват местните общински правила. Освен това на традиционното градинарство в мегаполисите пречат стеснените условия, вредителите и недостига на вода, което в края на краищата превръща личното стопанство в скъпо удоволствие. Но потребност съществува и възползвайки се от предложението на  Daiwa House, градските фермери напълно могат да я удовлетворят.
Agri-Cube не заема много място, неговата дължина е по-малко от 5 метра, ширината му е 2, 5 метра. Това е по-малко от размерите на стандартен морски контейнер. За поставянето е нужен бетонен фундамент и комуникации - вода и електричество. Самият "куб" може да се достави на подготвеното място с камион.
Както твърди компанията, всяка плантация може да произведе за година до 10 хиляди порции плодове и зеленчуци. При това разходите са около 4500$ на година, или 45 цента за порция салата например.
Вътре в контейнерната плантация е монтирана напълно готова за използване хидропонна система, заедно с необходимото оборудване - климатици, вентилатори, топлообменници, специални лампи за осветяване, система за напояване и др.
Всичко това е монтирано на стабилна метална рама. Подът, стените и таванът са със антикорозионен състав. Като допълнителни опции се предлагат слънчеви панели и херметизация, което ще намали натоварването на околната среда.

 

Първоначално  Daiwa House има намерение да продава  Agri-Cube на обекти за обществено хранене, и хотели, но с времето планира да разшири клиентската база в жилищните комплекси, кооперативите и магазините.

Началната цена на мобилната плантация  Agri-Cube е $70000.

По материали на  Daiwa House и facepla.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар