вторник, 28 август 2012 г.

През последните две години Марс се е движел не само напредАстрономите са решили да ни представят една интересна фотография, събрана от множество снимки, направени от края на октомври 2011 година до началото на юли 2012 година. На снимката може да се види така нареченото ретроградно движение на Марс.

Последние два года Марс двигался не только вперед
При Марс периода на ретроградността продължава около два и половина месяца и се появява един път на две години.
От време на време всяка планета, която можем да наблюдаваме на небосклона, като че ли забавя движението си, а след това започва да се движи в обратна посока. За непросветения човек такава особеност на движението може да се стори странна, тъй като всички планети, както ние знаем, се движат в една посока и не могат да летят обратно. Но за астрономите няма нищо удивително. Просто всяка планета от време на време забавя своето движение отнасящо се спрямо Земята и Слънцето, и именно с това е свързан нейният "полет в обратната страна". След определено време първоначалното съотношение на скоростта се възстановява, и планетата отново описва дъга, като че ли се връща към предишния си курс. Това се нарича период на ретроградност. Най-силно такива периоди се наблюдават при тези планети, които са относително близко до нас.
При Марс периодът на ретроградността продължава около два и половина месяца и се случва един път на две години. И някои псевдоучени смятат, че именно в този период на Земята по-често се появяват различни катаклизми. Но за такива изявления няма и не може да има никакво научно обяснение.
источник : http://sdnnet.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар