четвъртък, 23 август 2012 г.

Стари фотографии разказват за топенето на гренландските ледове

Кнуд Расмусcен на своем гидроплане после завершения аэрофотосъемки. Фото Arctic Institute of Denmark
Кнуд Расмусcен на своя хидроплан. Фото Arctic Institute of Denmark

Климатолози проследили историята на ледниците на Гренландия за последните 80 години с помощта на фотографии, много от които до сега са били засекретени. Учените забелязали, че по време на затоплянето, наблюдавано в 30-те години на миналия век, топенето на ледниците е било не по-малко от сегашното. Работата е публикувана в списание Nature Geoscience, нейното кратко описание може да се прочете на на сайта Nature.


Голяма част от фотографиите използвани в работата до сега са били засекретени и се съхранявали в един от архивите на Копенхаген. Най-ранните от тях датират от началото на 30-те години - сред техните автори е и знаменитият пътешественик Кнуд Расмуссен, занимаващ се с въздушна фотография в този район.

Авторите на изследването използвали също фотографии от американски разузнавателни самолети, направени по време на Втората Световна Война, а също и по-рано засекретени изображения на военните спътници. От получените фотографии съставили мозайка, подходяща за точното измерване на дължината на ледниците.

Оказало се, че затоплянето, наблюдавано през 30-те години на миналия век, се е съпровождало с голямо и обширно топене на ледниците, примерно такова, каквото се наблюдава тази година. Разликата между тогава и сега е в това, кои точно от ледниците са повредени от изменението на климата. По-бързо преди 80 години са се топели ледовете, чиито части се намират на сушата, докато сега намалят ледниците, падащи непосредствено в океана.

Намаляването на ледниците учените използват като маркер за изменението на климата, макар че интерпретацията на тези процеси може да бъде трудна. От една страна учените прогнозират че наблюдаваното намаляване на ледниците в Гренландия неминуемо ще завърши с пълно разтапяне на цялата снежна покривка на острова, а от друга страна, изследователите съобщават за увеличение на масата на леда в Хималаите и за откриване на неизвестни досега ледници в Япония.

източник : lenta.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар