сряда, 29 август 2012 г.

Галактически ветрове

Галактика M-82
материята напуска галактиката  M82 (ucsd.edu) 
"Те практически разкъсват себе си на части - казва Александър Даймонд-Станич, сътрудник на Калифорнийския Университет в Сан-Диего. - Голяма част от галактическите ветрове приличат по-скоро на фонтан, изхвърленият газ скоро се връща на мястото си. Но при ветрове с много голяма скорост газът може да напусне галактиката завинаги.

Изучаваните галактики се намират на разстояния няколко милиона светлинни години от нас, и в 29 от тях били открити ветрове със скорост от 500 до 2500 километра за секунда. Всички галактики, за които бил открит толкова бързо излитащ газ, са много ярки, имат голяма маса и се намират на финалния стадий на  активното звездообразуване. 

Причината за мощните ветрове в този случай могат да бъдат взривовете на свръхновите, чести заради честото появяване на нови крупни звезди. Този процес може да се окаже отговорът на въпроса, защо се преустановява звездообразуването в крупните галактики. Прието е да се смята, че вина за това имат свръх масивните черни дупки, също създаващи ветрове, но напълно е възможно, звездообразуването да спира от само себе си.

източник : http://space-of-news.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар