понеделник, 10 септември 2012 г.

Зехтинът защитава костите

Изследване проведено от учените от Болница "Хосе Труети" в Херон (Каталуния, Испания), показало, че традиционната средиземноморска диета съдържа  ключов инградиент за контрол на остеопорозата, а именно маслиновото масло - зехтин.


При остеопорозе кости становятся очень хрупкими. (Фото Kulka / Corbis.)
При остеопороза костите стават много крехки (Фото Kulka / Corbis.)

Остеопорозата се характеризира с рязко снижаване на плътността и качеството на костите, от този недъг страда всяка трета жена и всеки пети мъж над 50 годишна възраст. По някои оценки, преките разходи на лечение на остеопороза в европейските страни достигат 32 милиарда евро на година. Заболяването се смята за едно от най-разпространените и скъпо струващи на Стария континент.
В изследването участвали 127 мъже на възраст 55-80 години, които били наблюдавани 2 години. Те не са имали сърдечно-съдови проблеми, но са страдали от диабет или са имали някои от трите сърдечно-съдови рискови фактори, включвайки хипертония, дислипедимия или  сърдечно-съдово заболяване в други членове на семейството, от близкото минало по генетичното дърво на рода.
Участниците били разделени на три групи: първата се придържала към средиземноморски начин на хранене плюс различни видове ядки, втората  - средиземноморска диета с маслиново масло от първо пресоване, а третата група се хранела с продукти с ниско съдържание на мазнини. Биохимическите замервания на остеокалцина, глюкозата, общия холестерол, липопротеините с висока плътност и триглицеридите били направени в началото на изследването и след две години наблюдения (кръвта се изследвала по-често).
Както се изяснило, само средиземноморската диета с маслиново масло била свързана със значително увеличение на концентрацията на общия остеокалцин и други маркери на костообразуването (остеогенеза), но не предизвикала сериозни изменения в нивото на калций в кръвта. У представителите от другите две групи било регистрирано значително снижаване на нивото на калций в кръвта.
Резултатите от изследванията са публикувани в изданието  Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
подготвено по материали от CORDIS.

източник : http://science.compulenta.ru/

Няма коментари:

Публикуване на коментар