петък, 14 септември 2012 г.

Китайски учени обясниха ползата от зеления чай


Китайские учёные выявили химическое вещество, содержащееся в зелёном чае, которое влияет на генерацию клеток головного мозга, ответственных за память и пространственное обучение  ((фото Wikimol/Wikipedia).) 
Съществуването на процеса на образуване на нови неврони или неврогенеза у възрастните хора беше неотдавна признато от научното съобщество. Това откритие разруши дългогодишния стереотип за статичността на нервната система и нейната неспособност към самообновление. Нервните клетки все пак се възстановяват, но вече не толкова активно, както в детството.
Нарушението на неврогенезата води към всевъзможни дегенеративни заболявания на централната нервна система и често е съпроводено с разстройство на паметта. 
Китайските учени изяснили, че един от компоненетите на зеления чай оказва непосредствено влияние на производството на нервни клетки в хипокампуса (област на главния мозък, отговорен за прехода на кратковременната памет в дългосрочна). Един от терапевтичните ефекти на този процес е подобряването на паметта. 
Зеленият чай привлича учените от целия свят със своите ползи за здравето, с профилактическите си и лечебни свойства. Обикновената иначе напитка е ефективна в борбата с ракови образувания, сърдечно-съдови заболявания, възпалителни процеси и захарен диабет.
"Зеленият чай е много популярна напитка по целия свят" - казва ръководителят на изследването професор Юн Бай (Yun Bai)  от Третия военно медицинкси Университет в Китай (Third Military Medical University). – "А сега ние открихме, че неговият химически състав оказва влияние на клетъчните механизми в мозъка".
Групата на професор Бай се съсредоточила на химическо съединение, което се нарича епигалокатехин галат. Това вещество се съдържа в голямо количество в зеления чай и се явява мощен антиоксидант, като забавя процесите на стареенето.
Изследователите предположили, че епигалокатехин галат може да оказва положителен ефект и на дегенеративните заболявания, предизвикващи разстройство на паметта, в частност болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон.
Изпитанията се провеждали на живи мишки. На последния етап от изследванеро мишките трябвало да намерят изход от така наречения воден лабиринт на Морис ( Morris water maze  ). Този метод е широко използван в науката за проверка на пространствената памет у  мишките.
Предварително разделили животните на няколко експериментални и контролни групи. На първите правели инжекции с антиоксиданта. 
Оказало се, че мишките, получаващи епигалокатехин галат губели при търсенето на заветната цел по-малко време от контролните мишки. А общите резултати показали, че веществото от зеления чай влияе непосредствено на увеличение на количеството на нервните клетки в хипокампуса, което спомага на  обучаемостта на мишките и подобрява тяхната пространствена памет.
В своята статия изследователите заключават, че имат възможност да докажат за още една полза от употребата на зелен чай.
По-подробно резултатите от изследването са публикувани в списание  Molecular Nutrition & Food Research, и може да се прочетат в електронната библиотека. Статията се намира в открит достъп.

източник :  http://www.vesti.ru

1 коментар:

  1. И за мен беше изключително любопитно да науча най на края какви са всичките тези полезни ползи от зеленият чай,който се пие масово от толкова страни включително и у нас. Също така знам, че и чаят от коп­ри­вата е чуде­сен източ­ник на вита­мин К, освен това уве­ли­чава налич­ния хемог­ло­бин, а това са двата фак­тора, които нама­ля­ват веро­ят­ността за кръ­во­из­лив след раж­дане, което е страхотно да е се знае от всяка една майка.Не бих предположила че има функцията свързана с паметта зеленият чай.

    ОтговорИзтриване