понеделник, 24 септември 2012 г.

Аномални вълни-убийци


 Векове наред мореплавателите разказвали истории за загадъчно природно явление. Необяснима сила, която се появява отникъде и също така безследно изчезва. Тайнствена сила, която не може да се предвиди. Най-после в съвременния свят на учените се отдаде възможност да открехнат завесата  на тайната на явлението известно като вълни-убийци.

Океанските вълни. Една от най-мощните стихии на Земята. За вълните е добре известно - те се пораждат от бурите и достигат огромни височини, но моряците твърдят, че има и други вълни, още по-високи и разрушителни. Тяхната височина е до 4 пъти по-голяма от обикновените вълни при буря. Една единствена вълна, нодеща смърт. тя е достатъчно висока, за да залее десет етажна сграда или да преобърне 300 метров круизен лайнер.


                                 кораби след среща с вълна-убиец


 
лайнер «Norwegian Dream»

Аномалните вълни, с височина повече от 30 метра в продължение на няколко стотин години се смятали само за легенди, докато тяхното съществуване не било доказано на 1 януари 1995 година на нефтена платформа Draupner в Северно море, Норвегия. При силно вълнение на морето със средна височина на вълните 10 метра, нефтената платформа била в безопасност, тъй като била достатъчно висока. Внезапно със скорост 70 км/ч върху нефтената платформа връхлетяла вълна три пъти по-голяма от обикновените.  Това потвърдили сензорите, които доказали, че суверенните разкази на моряците за морските чудовищни вълни били истина. Лазерът, монтиран на платформата фиксирал вълна с височина 27 метра, която нанесла някои поражения. нефтена платформа Draupner


Вълните се явяват най-страшните катаклизми, които могат да се срешнат в морето. Тяхното появяване не може да се прогнозира, никакви математически изчисления не могат да предскажат къде и кога те ще се появят. Няколко десетки средни по височина вълни при определени условия могат да се превърнат в една гигантска вълна, която продължава да расте. При вълните няма максимален лимит. 25 метрови вълни могат да са едни от малките вълни-убийци.

Океанографите са успели да анализират вълновите спектри до, по време и след вълната. Резултатите били зашеметяващи. Учените най-после могли да дадат название на вълната-убиец - "блуждаеща вълна". Тя се появява неочаквано и по никакъв начин  не е свързана с другите вълни в спектъра. Възниква от въздушните потоци, но посока и придава течението. Когато подводното течение се сблъсква с вълните, идващи в противоположна посока, вълните могат да се свият и да се устремят нагоре, като сформират блуждаеща вълна. 

Данните от спътника опровергали теорията за това, че 30 метровите вълни-убийци се образуват един път на 10 000 години.  Тези вълни възникват значително по-често, например една вълна-убиец на 200 хиляди обикновени вълни.

Те са по-разпространени в района на Бермудския триъгълник, отколкото в спокойните простори на океана, заради ураганите там и течението Гълфстрийм. Вълни с височина 50 метра могат не само да потопят кораби, но и да отнасят на дъното ниско летящи самолети и въртолети, особено такива, които са към бреговата гранична охрана и специално летят ниско над водата в търсене на потънали кораби и оцелели членове на екипажите. Това обяснява защо в районите със силни течения вълните-убийци са често явление. Течението Гълфстрийм е едно от тях Напълно е вероятно причината за многото невероятни изчезвания на кораби и самолети в печално известния район Бермудски триъгълник, да са не свръхестествени сили, а мощта на самия океан и неговите рожби - вълните-убийци.Още една причина за възникването на вълните-убийци са естествените препятствия, например острови, пясъчни плитчини, рифове. Вълните обкръжават острова и се срещат от другата му страна, като се наслагват една над друга. Наслагването на две кохерентни вълни предизвиква вълна, височината на която е равна на сумата от височините на отделните вълни. Това явление се нарича интерференция.

Вълните-убийци  се появяват и в спокойни води. Те се сформират под влиянието на буря, която е отдалечена на стотици мили, а след това тях ги придвижва в даден район силният вятър.

През 1980 година нефтения танкер "Esso Languedoc" излизал от пристанище Дурбан в ЮАР. Морето било неспокойно, вълните достигали височина 4 метра. Старшият помощник-капитан стоял на мостика, когато вълна много по-голяма от останалите се появила от нищото и започнала да се приближава към кораба. Той успял да я заснеме с фотоапарата си. Върхът на мачтата на десния борт била на 25 метра от нивото на водата, затова височината на вълната по сравнение с мачтата била определена на 30, 5 метра. Танкерът успял да преживее съкрушителния удар, който го разтърсил  от носа до кърмата.

височина на вълната зафиксирана от танкера "Esso Languedoc" 

През 1095 година на южното крайбрежие на Ирландия се образувала вълна с височина 48 метра. Такива гигантски вертикални стени могат мигновено да потопят супер-танкер. 


Как само не са ги наричали: вълни-убийци, вълни-чудовища, блуждаещи вълни.  Но въпреки дебнещата опасност, човекът ще продължава да плава в морето и да се завръща с нови разкази.
по материали от  : http://korabley.net    
                        
                              http://www.deathwaves.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар