вторник, 16 октомври 2012 г.

Най-големият изумруд в светаИзумруд с тегло 11, 5 килограма беше изложен  на търг и оценен за 1, 15 милиона долара.

Зеленият минерал с рамерите на неголяма диня, с 57 700 карата беше изложен на търг на 28 януари 2012 година, на аукциона Western Star Auctions, ежеседмично превеждащ  се в Британска Колумбия.

Камъкът, получил името Теодора, бил добит в Бразилия и обработен в Индия. Негов притежател станал купувачът на скъпоценни камъни  Рейган Рейни (Reagan Reaney), който подчертава, че това не е чист изумруд.

"Това е изумруд, но точното количество на съдържащия се в него изумруд не е възможно да се определи" - казва гемологистът  Джеф Нечка (Jeff Nechka), който изучава тази драгоценност.

"В камъка има нееднородност на цвета, а следователно е възможно една четвърт от обема му да е бял берил - минерал явяващ се прародител на изумруда" - казва Нечка - "Повърхността на камъка е много добре оцветена, но аз се съмнявам, че зеленият цвят се разпространява по цялата дълбочина. По моя преценка, в дадения случай е целесъобразно да се говори не за целия камък, като за скъпоценност, а за неговата изумрудена повърхност с дебелина от 3 до 5 сантиметра".

Изумрудът - това е прозрачен берил, оцветен в зелен цвят от окисите на хрома или от окисите на ванадия.

Директорът на Гемологическия Институт на Идентификационната служба на Западното крайбрежие на Америка  (Gemological Institute of America’s West Coast Identification Service) Шейн МакКлюр (Shane McClure) скептично се отнася към това, че този "блок" е наречен изумруд.

"Това не е изумруд, а берил с примеси на изумруд" - казва МакКлюр - "За да може напълно да се оцвети такъв камък в зелен цвят биха били необходими няколко десетки милиона години. Аз съм убеден, че основният съставляващ елемент на тази така наречена скъпоценност е берил, повърхността на когото е оцветена в зелен цвят. Аз смятам, че неговата първоначална стойност е била силно завишена и по моя преценка, би трябвало да бъде не повече от 5 хиляди долара".

Независимо от това, че камъкът има наситен зелен цвят, той е толкова голям, че да се измери неговата прозрачност е просто невъзможно, а следователно стандартната оценка на качествата на изумрудите към него е неприложима.

Експертите так и не можаха да опеделят дълбочината, на която се разпространява зеленият цвят, затова на този етап да се установи съответствие между цената и качеството не е възможно.

Рейган Рейни е убеден в това, че този гигантски камък си струва парите, дори и да не е ювелирен камък.

"Ние не лъжем, а казваме честно, че това е изумруд, в който по всичко личи присъства и берил. Това е скъпоценен камък, но не с ювелирно качество, затова се продава по такава демократична цена. Главната особеност на този изумруд не е качеството, а неговият размер, и аз не се съмнявам, че той ще намери своя стопанин" - казал Рейни час преди началото на търга.

Камъкът така и не бил продаден и бил изпратен за изследване в Гемологическия институт в Америка (Gemological Institute of America), където ще се опитат да установят точното количество на съдържащия се в него изумруд.

 


ИЗТОЧНИК : http://what.in.ua/

Няма коментари:

Публикуване на коментар