четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Нострадамус

Дарбата да се предвижда бъдещето е един от най-загадъчните способности на човека. Хората предсказващи бъдещето са наричани предсказатели, прорицатели, ясновидци или пророци. В древните времена дарът за пророчество бил прерогатов на служителите на култа, но и съвременната история не изпитва недостиг от ясновидци.

Нострадамус
 Най-известният предсказател е французинът Мишел Нострадамус, притежаващ дарба да вижда картини от бъдещето. Книгата с неговите предсказания "Центурий" се състои от 10 тома и съдържа 1104 пророчества. Нострадамус бил лекар, и в памет на починалата си от чума съпруга, посветил себе си на борба с тази страшна болест.  Създаденото от него лекарство против чума спасило много хора по време на епидемията в Прованс.

На 40 годишна възраст той открил в себе си способност към пророчества и скоро слуховете за неговата необикновена дарба достигнали до Хенрих II. През 1556 година той бил поканен в двореца - Екатерина Медичи се интересувала от съдбата на династията Валуа. Нострадамус предсказал скорошна смърт на краля,  която щяла да постави началото на края на династията. Също така прорицателят съобщил, че Хенрих Наварски ще унаследи престола след Валуа.


Нострадамус казал и точната дата на смъртта на пълководеца Карл Савойски, а също и своята собствена, която последвала на 2 юли 1566 година.

Пророчествата "Центурий" касаят не само  XVI век. Така, Нострадамус предсказал Великата Френска революция, убийството на краля и кралицата.

"Тежко на този, който отвори моя гроб" - наред с други неща предвиждал великият прорицател. През 1791 година по време на Великата Френска революция един якобинец разбил саркофага на Нострадамус. На следващия ден бил намерен мъртъв.

Нострадамус предсказал и много събития на 20 век : Втората световна война, създаването на държавата Израел, национализирането на Суецкия канал от Насър, унищожението на Хирошима и Нагазаки от атомна бомба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар