понеделник, 17 декември 2012 г.

Доказали, че паралелните светове съществуват

Група учени в Оксфорд направили откритие в областта на математиката. Паралелни светове действително съществуват. 

Самата теория за такива светове се появила още през 1950 година в САЩ от Хю Еверет и обяснила тайните на квантовата механика, предизвикващи спор сред учените. В еверетовата Вселена на много светове, всяко ново събитие е възможно да предизвиква и разделение на Вселената. Броят на възможните алтернативни изходи е равно на броя на световете. 

Например шофьор вижда изскочил внезапно на пътя пешеходец. В една реалност той, избягвайки произшествието сам загива, в друга реалност попада в болница и остава жив, в трета реалност загива пешеходецът. Броят на алтернативните сценарии е безкраен.

Теорията била обявена за фантастика и била забравена. Но неочаквано в Оксфорд по време на математическо изследване открили, че Еверет бил на верен път. 

Съгласно квантовата механика до момента на измерването, частиците вътре в атома - електроните, имат неясна "суперпозиция", и те могат да се появяват на различни места по едно и също време. Освен това електроните се държат различно, в зависимост от това има ли наблюдател или няма.  Когато няма наблюдател те проявяват вълнов характер, а когато има наблюдател, те имат свойства на материални частици. 

Главният извод от откритието се състои в следното: Дървообразните структури, възникващи при разцеплението на Вселената на паралелни версии, обясняват вероятностния характер на резултатите в квантовата механика. Тоест неизбежно ние живеем в един от множество паралелни светове, а не в единствен. 


източник : http://x-files.org.ua

Няма коментари:

Публикуване на коментар