неделя, 30 декември 2012 г.

За първи път в историята на САЩ приливна турбина доставя енергия в енергийната система
Милиони години приливите и отливите преместват грамадни обеми вода от място на място. Те са стабилен и предсказуем източник на енергия. Неотдавна първата приливна турбина започна да доставя енергия в електрическата мрежа на САЩ.

За знаковото събитие обяви  Ocean Renewable Power Company (ORPC). Нейната приливна турбина TidGen достави първите киловат-часа енергия в мрежата принадлежаща на компания Bangor Hydro Electric. За първи път в историята на САЩ крайбрежна електро-инсталация започна да работи за енергийната мрежа. 

Ocean Renewable Power – е относително млада компания, реализираща еко-проекти на "зелената" хидроенергетика от 2004 година. Работата над проекта за първата комерсиална приливна електростанция в щата Мен, ORPC започнала още през 2006 година. За изминалите години те са успели да получат поддръжка от местните жители, да получат също така всички необходими разрешения от местните власти, да разработят и да тестват бета-версията на турбината. 

Комерсиалната приливна турбина, монтажът на която ORPC завърши в началото на лятото на 2012 година е разположена в залива Фанди, близо до крайбрежието на щат Мен, на границата с Канада. Пиковата изходна мощност на TidGen достига 180 кВт, което е достатъчно за захранването на 25-30 домакинства. На това място през есента компанията има намерение да монтира още две аналогични турбини, а в бъдеще да разшири мощността на приливните електростанции до  5 мВт. Ако това бъде изпълнено, то енергия от морските дълбини ще ползват жителите на 1200 домове. 

Турбината TidGen е разположена на установка на дълбочина 15-30 метра. За получаването на енергия тя използва приливните течения на изходите от заливите. Заливът Фанди е грамаден ресурс за приливна енергия. По оценка на  ORPC приливния енергетичен ресурс на това място е един от най-надеждните в света. По време на приливи и отливи тук ежедневно се преместват 100 милиарда тона вода, а разликата в нивото на водната повърхност достига 15 метра. В сравнение с вятърните и слънчевите електроцентрали, приливните турбини, особено поставени на такова място като залива Фанди, се отличават със стабилност, последователност и предсказуемост. 

В САЩ технологиите на морската енергетика в последните години са в подем. Техния потенциал е много голям. Според американското Министерство на енергетиката, енергията на вълните и приливите е способна да покрива до  15% от цялото потребление на електроенергия в САЩ. През миналата година компания Georgia Tech, със съдействието на правителството пристъпи към създаване на карти на приливите, за да оцени потенциала на конкретни места и да помогне за тяхното усвояване. 

По материали от :  IEEE Spectrum
Няма коментари:

Публикуване на коментар